Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år å øke momsen på reiselivstjenester fra 8 til 10 prosent. KrF reverserer momsøkningen i sitt alternative statsbudsjett, som ble lagt frem idag. KrF lar reiselivsmomsen ligge på 8 prosent i sitt alternative statsbudsjett. - En viktig beskjed til regjeringen, mener NHO Reiseliv.
- KrF mener at dette ikke er riktig tidspunktet for å heve momssatsen for reiseliv. Reiselivsbransjen er en viktig næring som skaper arbeidsplasser over hele landet, men som ikke nødvendigvis er den bransjen som preger overskriftene med store overskudd. Disse bedriftene får derfor ikke samme effekt av reduksjonen i selskapsskatten som mange andre bedrifter. Selv om kronekursen har gitt mange av reiselivsbedriftene positiv drahjelp, mener vi ikke at økt moms er riktig nå, uttaler Line
Saken fortsetter under annonsen
Henriette Hjemdal, KrFs representant i næringskomiteen.
- Mange i reiselivsbransjen har alt tatt imot bookinger for det neste året og en momsøkning vil gå rett på bunnlinjen til disse bedriftene. Dette mener vi vil svekke mange reiselivsbedrifter som jobber jevnt og trutt med å skape viktige arbeidsplasser, både i distriktene og sentrale strøk, fortsetter Hjemdal
- Reiselivsbedriftene har vært de flinkeste på å ansette og integrere nye landsmenn. Dette er nå viktigere enn noen gang, og vi mener det vil være veldig feil tidspunkt å svekke reiselivsnæringen gjennom økt moms, avslutter Hjemdal.
Anledning til å snu i tide
- At KrF går imot økt reiselivsmoms er en viktig beskjed til regjeringen. Begge samarbeidspartiene til regjeringen sier nå nei til økt reiselivsmoms. Det samme gjør LO og Fellesforbundet, som representerer nærmere 150.000 arbeidstagere i reiselivet. Dette gir regjeringen anledning til å snu i tide, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
I budsjettforslaget går regjeringen inn for at momsøkningen skal virke allerede fra januar 2016. NHO Reiseliv krever sammen med LO og Fellesforbundet at regjeringen utreder effekten av økt reiselivsmoms før avgiftsøkningen eventuelt trer i kraft.
Ikke gjør det vanskeligere
Saken fortsetter under annonsen
-Reiselivsnæringen har en rekordvekst, og er den største ungdoms- og integreringsnæringen Norge har. Samtidig er arbeidsplassene i næringen viktigere enn noen gang, fordi andre bransjer sliter og innvandringen til Norge er rekordhøy. Reiseliv kan bli stadig viktigere i årene fremover, ikke minst i en situasjon med fortsatt lav oljepris og voksende arbeidsledighet. Derfor er det viktig at man ikke setter inn tiltak som gjør det vanskeligere for reiselivsnæringen å gjøre sin del av jobben. Dette ser KrF og Venstre, og NHO Reiseliv håper de får resten av Stortinget med seg, sier Krohn Devold.
Svekker konkurranseevnen
NHO Reiseliv-sjefen sier økt reiselivsmoms svekker norsk reiselivs evne til å konkurrere om internasjonale gjester.
- Lav kronekurs er svært viktig når reiselivet skal omstille seg og trekke flere utenlandske tilreisende. Den lave kronekursen vil neppe vedvare hvis oljeprisen igjen stiger om noen år. Økt reiselivsmoms svekker vår evne til å slåss om internasjonale gjester, og fjernes ikke når kronekursen igjen går opp, sier Krohn Devold.