Innføringen av flypassasjeravgiften fra 1.juni iår får nå konsekvenser for rutetilbudet til mange norske byer. Mange av lufthavnene og rutene som rammes har fra før problemer, som følge av nedgangen i oljerelatert trafikk. I forslaget til statsbudsjett for 2017, vil Høyre/Frp-regjeringen også øke avgiften fra 80 til 82 kroner.
Trondheim lufthavn merker nå avgiften på direkterute-tilbudet til sommeren.
- Vi begynner nå dessverre å se helt konkrete konsekvenser av flypassasjeravgiften, som en samlet luftfartsbransje har vært kraftig imot siden den ble foreslått innført. Spesielt rammer det nå direkterutene fra Værnes til Berlin, København, Tromsø og Evenes, samt ferieruten til Korfu i Hellas – ingen av disse videreføres neste sommer, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Aftenposten
Saken fortsetter under annonsen
.
De reduserer også Oslo-Alta, og varslet tidligere i år at de legger ned ruten mellom Ålesund – London.
- Etterspørselen faller når prisene øker og færre reisende benytter seg av tilbudet, så forsvinner også lønnsomheten på disse rutene.
Han understreker at argumentet «det er bare 80 kroner ekstra», ikke holder.
- Vi tjente 9,50 kroner pr. passasjer i fjor, så når hver billett blir 80 kroner dyrere, blir det mye penger. Og den lille lønnsomheten faller.
SAS må også redusere rutetilbudet frem mot sommeren. De har fire prosents nedgang pr. oktober. Flyselskapet opplever en generell reduksjon i volumet blant reisende som normalt kjøper de billigste billettene i markedet.
- Vi setter inn mindre fly mellom Oslo - Ålesund og Oslo - Kristiansund, som en direkte følge av dette. Vi har også holdt tilbake etableringen av direkterute til Düsseldorf, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til avisen.
Saken fortsetter under annonsen
Avinors ferske statistikk for høsten viser et fall på 3,6 prosent i produksjonen målt i avganger/ankomster.