Foto

NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Kompliserte problemstillinger rundt turistskatt

Publisert: 16. januar 2023 kl 10.59
Oppdatert: 16. januar 2023 kl 13.05

– Vi må ikke finne på å gjøre noe som bidrar til motsatt effekt av det vi ønsker oss, sa næringsministeren på bransjedagen i forbindelse med reisemessen TravelXpo.

– Vi har jobbet med besøksbidrag, der har vi fått god dialog med og innspill fra næringene og fra kommuner som ønsker å være pilotprosjekt på dette. Her ligger det kompliserte problemstillinger, vi må ikke finne på å gjøre noe som bidrar til motsatt effekt av det vi ønsker oss. Vi jobber for fullt for å få dette på plass som raskt som mulig, sa Vestre.

– Jobben vår er å sikre norske arbeidsplasser og sørge for at flest mulig bedrifter lykkes. SSB sier at vi sannsynligvis ser inflasjonstoppen nå i første kvartal, flere og flere eksperter sier at vi nå nærmer oss rentetoppen, for denne gang, og med et norsk næringsliv som har 1000 milliarder kroner i nettogjeld, er det veldig godt nytt. La oss håpe at vi kommer oss ut av dette med Europas laveste arbeidsledighet, det har vi for øyeblikket.

Vi vil at Norge skal være verdensledende på grønn og bærekraftig destinasjonsutvikling, grønt og bærekraftig reiseliv. Mange av dere er godt i gang med den satsingen allerede. Norge er i fremste rekke når det gjelder destinasjonsmerking. Idag har vi 32 reisemål over hele landet som har mottatt merket for bærekraftig reisemål, 19 andre er i prosess for å oppnå dette. Vi er i gang med en rekke andre tiltak. Reisemålsutvalget leverer snart sitt arbeid, der har jeg stor tro på at de vil komme med gode, konkrete forslag, som bransjen kan ta videre og iverksette så raskt vi kan.

Jobber for et konkurransedyktig skatte- og avgiftsnivå

Det er ikke noe mål for denne regjeringen å øke skattene, bare for å gjøre det, vi skal stå på hver eneste dag for at skattene ikke skal øke en krone mer enn nødvendig. Det offentlige må også bidra, vi har en stor offentlig sektor i Norge, den må effektiviseres og fornyes, forsterkes og forbedres. Privat verdiskapning er grunnlaget for at vi kan finansiere verdens beste velferdsstat, verdiene må skapes før de kan deles. Vi vil jobbe for at vi skal ha et konkurransedyktig skatte- og avgiftsnivå for hele næringslivet, som fremmer verdiskapning, investeringer og nye arbeidsplasser. I det ligger det også at de som har mest kan bidra noe mer, slik at vi kan gi lettelser i bunn og gjøre hverdagen lettere for de som har minst.

Vi går nå også i gang med Reis21, det er et prosjekt som, sammen med næringen, skal gi oss en kunnskapsbasert utvikling av reiselivet. Vi setter nå dette prosjektet i gang, det er et offentlig-privat samarbeid. Det blir en veldig viktig oppgave å identifisere og gjennomføre nye tiltak, som kan realisere de felles ambisjonene vi har for reiselivsnæringen. Mitt mål er at vi skal se konkrete resultater av den satsingen allerede i 2023.

Saken fortsetter under annonsen

Stadig flere nordmenn ønsker nå å feriere i eget land, det tyder på at reiselivsnæringen sannsynligvis går en lysere fremtid i møte enn det vi trodde på veien ut av pandemien.

Vi er på jobb for dere, har dere innspill eller forslag til ting vi bør gjøre mer av, eller mindre av, eller saker vi kan samarbeide om, er vi alltid tilgjengelig. Dette er en stående invitasjon til samarbeid, sa næringsminister Jan Christian Vestre til reiselivsrepresentantene i salen.  

Norsk eierskap diskrimineres

Margaret Hystad, eier Utne Hotel/Viking Adventure og Svein Arild Steen-Mevold, daglig leder i Up North Hospitality, en del av Adolfsen Group & Norlandia Hotel Group, fikk kommentere næringsministerens innlegg:

– Reiselivsbransjen trenger forutsigbare rammebetingelser, og vi kan ikke ha en situasjon der vi som norske settes tilbake som lokale investorer, i forhold til utenlandske. Alle er innforstått med viktigheten av skatter, iallfall når vi tjener penger, men når vi ikke tjener penger, som reiselivsbransjen ofte opplever, får vi en straffeskatt fordi vi eier noe. Det er klart at noen bedrifter vil gå konkurs, men næringsministeren trenger kanskje ikke si det høyt, sa Margaret Hystad.

Margaret Hystad understreket også viktigheten av å ta vare på kulturarven.

– Det er viktig å ta vare på tradisjonsrike reiselivsbedrifter, som f.eks Utne Hotel. Dette er kulturarven vår, dette er identiteten vår, hvis vi ikke ivaretar den kan vi risikere at den forsvinner fra oss.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er flott med en næringsminister med stor energi, men jeg skulle ønske at du brukte energien enda mer, spesielt når det gjelder skillet mellom utenlandsk og norsk eierskap, der har dere en jobb å gjøre, sa Svein Arild Steen-Mevold.

– Det å sørge for forutsigbare rammebetingelser er ekstremt viktig for oss. Det er også viktig å forstå at en reiselivsbedrift i distriktene i Norge godt kan ha tre dårlige år, før det kommer fem gode. Det er en ekstrem svekkelse av bedriftene hvis vi da belastes de årene det går dårlig. Reiselivsbransjen skaper mange arbeidsplasser, det er også mange unge som kommer til oss og vi er en integreringsmaskin, kanskje den viktigste i landet. Vi konkurrerer bestandig mot hele verden, reisebransjen er ekstremt konkurranseutsatt, det er viktig å huske når f.eks. momssatser bestemmes.

Det er viktig at konkurransekraften for norsk eierskap ikke svekkes, sa Svein Arild Steen-Mevold.

 

Ledige stillinger – reiseliv