Mer optimisme blant reiselivsbedriftene, men mange har fortsatt store utfordringer
Et stort antall av NHO Reiselivs medlemmer ser nå lysere på markedssituasjonen og fremtiden. Antall permitteringer er gått ned, men andre utfordringer, som høye strømpriser og mangel på ansatte, er et skår i gleden. Dette kommer frem i den siste medlemsundersøkelsen, gjennomført i perioden 2. februar til 8. februar, blant 551 reiselivsrespondenter.
Undersøkelsen viser samtidig at optimismen ikke er jevnt fordelt. Flere sektorer som har vært hardt rammet av pandemien, opplever fortsatt at markedssituasjonen er utfordrende. Spesielt uteliv- og serveringsbransjen har hatt det tung den siste måneden.
43% av reiselivsbedriftene vurderer markedssituasjonen som dårlig. Nærmere 2 av 10 sier at markedssituasjonen er god. Før jul svarte 62% at de vurderte markedssituasjonen som dårlig, mens 12% mente at den var god.
I dag ligger reiselivet i Vestfold og Telemark (32%), Svalbard (25%), Viken (25%) godt over gjennomsnittet. Her er optimismen høyere enn i resten av landet. Reiselivsbedriftene i Nordland (66%), Agder (48%) og Oslo (48%) vurderer markedssituasjonen særlig dårlig i tiden fremover. Bransjene som vurderer markedssituasjonen som dårlig er hotell- og overnatting, uteliv og opplevelses- og kulturbedriftene. Campingbedriftene og bilutleie vurderer markedssituasjonen som spesielt god.
Forventer en bedring i markedsutsiktene det neste halvåret
63% av reiselivsbedrifter melder at markedsutsiktene for deres bedrift de neste seks månedene vil bli forbedret. Uteliv (21%), servering (17%) og hotell- og overnatting (15%) tror utsiktene vil bli forverret, men prosentandelen av de som spår denne prognosen totalt sett er ganske lav: Bare 1 av 10 reiselivsbedrifter tror at markedsutsiktene vil være dårligere enn hva de er i dag. Det er en markant endring fra desember, hvor så mange som 8 av 10 reiselivsbedrifter så ganske dystert på fremtiden. I dag råder optimismen i stort sett alle bransjer.
Mindre likviditetsproblemer, men ikke på Svalbard
Sammenlignet med tiden før omicronvarianten ble dominerende, er det nå færre som melder om betalingsvansker: Så mange som 30 prosent hadde problemer med å betale regningene sine før jul, i januar steg tallet til 40 prosent, men er falt til 28 prosent i februar. Likevel viser det at det fortsatt er flere som sliter økonomisk.
Utelivsbransjen (40 prosent), opplevelses- og kulturbedriftene (38 prosent) og serveringsbransjen (33 prosent) står overfor de største økonomiske utfordringene.
Bilutleie (100 prosent), camping (90 prosent), destinasjonsselskaper (79 prosent) og hotell/overnatting (76 prosent) er de fire bransjene som har hatt minst likviditetsproblemer.
Ser man på et regionalt nivå, skiller Svalbard seg markant ut fra resten av landet. Nesten 8 av 10 reiselivsbedrifter her sier at coronaviruset har pådratt dem store økonomiske utfordringer som gjør at de sliter med å betale regninger.
Høye strømpriser gir reduksjon i driftsresultatene
Strømprisene i Norge, særlig i Sør-Norge, er for tiden rekordhøye. Fremover i vinter er det meldt kaldt og tørt. Spotprisen kommer derfor til å fortsette å være høy, ifølge strømeksperter. I forbindelse med dette, har NHO Reiselivs medlemsundersøkelse spurt om økte strømpriser vil påvirke driftsresultatene for reiselivsbedriftene.
Totalt har nær 9 av 10 bedrifter svart at de høye strømprisene vil gi en middels eller stor reduksjon av driftsresultatene. Spesielt campingbransjen (94 prosent melder om driftsreduksjon) vil slite på grunn av de økte prisene.
Når det gjelder lokale forhold, gjør det spesielt vondt for de bedriftene – på tvers av bransjene – som er lokalisert i Rogaland (97 prosent), Agder (91 prosent) og Oslo (88 prosent).
7 av 10 bedrifter mangler ansatte
Totalt står nær 64 prosent av reiselivsbedriftene med mellom 1 og 100 ubesatte stillinger. Grunnet skjenkestoppen og en-meters-regelen er det ikke overraskende at spesielt utelivsbransjen og serveringsbransjen mangler mest personell.
27% måttet stenge bedriften grunnet restriksjonene som ble innført før jul. Uteliv (59%) og servering (35%) var hardest rammet.
Servering og uteliv vurderer bemanningssituasjonen mot sommeren verre enn andre bransjer: 36% utelivsbedrifter og 33% serveringsbedrifter tror det blir dårligere eller mye dårligere ansettelsesmarked. Det er godt over gjennomsnittet som ligger på 26%.
Bookingnivået for årets vintersesong betydelig lavere enn i 2019
6 av 10 bedrifter melder om et lavere eller et betydelig lavere bookingnivå for årets vintersesong, sammenlignet med vinteren 2019 (28% lavere og 29% betydelig lavere).
- I Oslo, Innlandet og Nordland melder 7 av 10 bedrifter om betydelig lavere bookingnivå.
- 2 av 10 melder om det samme nivået som i 2019.
- 3 av 10 bedrifter sier at tapet av utenlandske vinterturister har rammet dem i stor eller svært stor grad.
- Troms og Finnmark, Nordland og Svalbard er hardest rammet av fravær av utenlandske turister
Antall permitterte går ned
28% av reiselivsbedriftene som svarte i NHO Reiselivs medlemsundersøkelse har måttet permittere ansatte. Det er en liten nedgang siden januar, da lå tallet på 38%.
Årsaken kan være lønnsstøtteordningen som regjeringen innførte for å hindre permitteringer. Kun 3 av 10 har benyttet seg av lønnsstøtteordningen. Det er i dag flest permitterte blant bedrifter innen uteliv, servering, opplevelser og kultur.
Forventninger til 2022
Halvparten svarer at pandemien har endret folks reisemønstre og adferd, noe som vil kreve endringer og omstilling i reiselivet - også etter pandemien.
- 4 av 10 reiselivsbedrifter forventer at det også i år blir flest nordmenn som besøker eller benytter seg av tilbudene til norsk reiseliv.
- 3 av 10 er optimistiske med tanke på hvordan 2022 blir, og forventer at omsetningsnivået blir på samme nivå som før pandemien – dersom det ikke kommer nye nedstenginger.
- 7% forventer at de utenlandske turistene kommer tilbake for fullt i sommer.