Foto

NTB

Kravet om å holde én meters avstand på offentlige steder avvikles

Publisert: 12. februar 2022 kl 11.52
Oppdatert: 12. februar 2022 kl 11.52

Regjeringen har bestemt å fjerne kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder. Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltak lørdag.

– Meteren blir borte. Vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre. – Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferger, legger han til.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

– Vi forlater nå meteren og munnbind, og da står vi igjen med sunn fornuft og hensyn til andre, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Hun understreker at det som gjelder videre fra i dag er kun råd og anbefalinger. Staten skal altså ikke fortelle den enkelte hva man skal gjøre, sier hun.

NHO Reiseliv: – Vi må slippe å ramme enkeltnæringer i fremtiden

NHO Reiseliv mener det var på høy tid at regjeringen fjernet meteren. Nå etterlyser de bedre beredskapsplaner for fremtiden.

– Avstandskravet har sammen med andre restriksjoner kostet næringen milliarder i omsetningstap. Krisepakkene har hjulpet, men har ikke vært treffsikre nok og kan på ingen måte veie opp for tapte inntekter, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Saken fortsetter under annonsen

NHO Reiseliv og NHO er opptatt av at regjeringen og partene i arbeidslivet nå lager en god og forutsigbar plan for hvordan man kan håndtere eventuelle nye smitteutbrudd i fremtiden.

– Det må være en helt annen pandemiberedskap i helsesektoren, og man kan ikke basere seg på å stenge en hel sektor. De fleste EU-land har kombinert et relativt åpent samfunn med koronapass, sier Krohn Devold.

Virke: – En gledens dag

Virke er svært fornøyd med at koronatiltakene oppheves, men er skuffet over at arbeidsgiverperioden for sykefravær ikke er kuttet til tre dager de neste ukene.

– Dette er en gledens dag for alle som lever av å samle mennesker. Nå som de siste tiltakene oppheves, kan serveringssteder, kulturarrangører, treningssentre og andre som rammes av meteren, endelig drive uten restriksjoner, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Samtidig er han bekymret for høyt sykefravær. FHI opplyste på lørdagens pressekonferanse at smittetoppen ennå ikke er nådd.

– Det er skuffende at regjeringen ikke har vært villig til å komme en samlet arbeidstakerside i møte og kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager nå som vi er rundt smittetoppen. Sykefraværet har allerede vært rekordhøyt lenge, og det vil være en stor utfordring også de neste ukene, sier Horneland Kristensen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv