Nå er alle de 15 ansatte på Moss Hotel, helt eller delvis tilbake på jobb.

Foto

Wikipedia

Lønnsstøtte åpner for å ta permitterte tilbake i jobb

Publisert: 5. mars 2021 kl 11.43
Oppdatert: 12. mars 2021 kl 10.38

Regjeringen henter nå frem fjorårets ordning med lønnsstøtte i ny versjon. Kriseordningen gjør at bedrifter kan søke om å få penger for å hente ansatte tilbake på jobb.

I fjor hadde Moss Hotel opplevd et brutalt kanselleringsras. Hotellsjef Øyvind L’Orange forteller at lønnsstøtten ble avgjørende for å kunne hente ansatte tilbake.

– Alt raste sammen, som for de fleste andre hoteller, og det var egentlig ingenting man kunne gjøre med det, sier L’Orange til NRK.

Målet med ordningen er å få flere permitterte raskt tilbake i arbeid. SV, Ap, Sp og Frp i Stortinget kommanderte regjeringen i januar til å rulle ut ordningen.

Men da den forrige ordningen gikk ut i oktober, hadde bare 6 av 100 bedrifter søkt om støtte til å betale lønn, ifølge en undersøkelse fra NHO. Et av problemene med ordningen sist, var at hver fjerde bedrift ikke kjente godt nok til ordningen, ifølge NHOs undersøkelse.

Regjeringen har likevel tatt flere grep for at den nye ordningen skal treffe bedre enn i fjor. Grepene kommer etter flere møter med næringslivsorganisasjonene NHO og Virke, og arbeidstakerorganisasjonen LO.

I fjor kunne bedriftene bare få penger hvis de lovte ikke å permittere eller si opp den ansatte på nytt. Nå fjerner regjeringen kravet.

Saken fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO tror derfor at flere bedrifter vil bruke ordningen fremover. – Der hvor ordningen treffer best, er dette en vinn-vinn, sier Dørum til NRK.

Dørum i NHO er ikke i tvil om at ordningen vil bety mye for bedriftene. For selv om Norge går mot lysere tider med større leveranse av vaksiner fremover, stoler ikke bedriftene på at det er lys i enden av tunnelen med det første.

Bedrifter kan kvie seg for å hente ansatte. En ny nedstenging kan bety en ny periode med permitteringer, som bedriften må betale de første ti dagene av.

Lønnsstøtte hjelper på usikkerheten ved å betale deler av lønnsslippen i inntil tre måneder. Håpet er at flere bedrifter vil ta sjansen på å få hjulene i gang igjen.

– Og det er vinn for den enkelte, fordi den ansatte får lønn og ikke dagpenger, samtidig som permitteringsperioden blir kortere, sier Dørum.

For L’Orange og Moss Hotel ble ordningen en måte å få driften i gang på, etter den første nedstengingen. Nå er alle de 15 ansatte helt eller delvis tilbake på jobb.

– På den tiden var det ekstremt uforutsigbart. Det er veldig mange faktorer man ikke kan styre. Og det å da ha litt sikring i bunn for å prøve å ta ansatte tilbake i jobb, det var veldig viktig for oss, sier Øyvind L’Orange til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv