Kan Norge bli et ledende kulturreisemål?
Norsk opplevelseskonferanse går av stabelen på Quality Hotel Ramsalt i Bodø. Det er 15. gang opplevelseskonferansen arrangeres, og i år er tittelen «fra kriser til ny kraft». Konferansens temaer spenner fra arbeidskultur og rekruttering til miljøvennlig transport og ikke minst kulturturisme, skriver NHO reiseliv.
– Vi har mange fantastiske naturbaserte reiselivsaktører rundt i hele Norge, nå er målet at Norge også skal bli et styrket internasjonalt kulturreisemål. Derfor er det ekstra stas å samles i Bodø, som er valgt til europeisk kulturhovedstad i 2024, sier bransjeansvarlig for kultur, idrett, destinasjon og opplevelse i NHO Reiseliv, Dagny Øren.
Blant foredragsholderne er doktor Ged Ryan fra University of Bolton som skal snakke om hvordan the Beatles, fotballen og statusen som europeisk kulturhovedstad i 2008 har bidratt til transformasjonen av den britiske byen Liverpool. I tillegg kommer Corinne Genoud, Director Nordic Countries ved Switzerland Tourisms kontor i Stockholm for å snakke om hva vi kan lære av Sveits når det kommer til grønne, sømløse reiser.
– Norge er i ferd med å bli et internasjonalt kulturreisemål, og har de siste årene fått en rekke nye nasjonale kulturattraksjoner av høy kvalitet; et nytt nasjonalmuseum og Munch-museum i Oslo, anerkjente Kistefoss kunstmuseum på Jevnaker og Kunstsilo i Kristiansand er noen av dem. Utenlandske medier hevder at det har skjedd et mirakel i Norge på kulturfronten de siste årene. Norsk Opplevelseskonferanse vil ta pulsen på denne satsingen, og samtidig spørre hvordan også små og store festivaler, spel og gallerier rundt i hele Norges land kan styrkes som viktige kultur- og reiselivsaktører. Dette er en mulighet vi må se nærmere på. Vi har så mye spennende som skjer på kulturfronten i Norge, sier Øren.
I tillegg til Norge som kulturdestinasjon er temaene for årets konferanse arbeidsliv og kraften i bærekraft. Solfrid Flateby vil snakke om hvordan man kan bygge en god arbeidskultur, mens eventyrer Randi Skaug kommer for å snakke om fellesskap og relasjoner. Hun har startet sin egen "Livets skole" på øya Naustholmen i Nordland og vil fortelle om hvordan fellesskap er en av de viktigste verdiene man kan by på.
Sammen med professor i økologisk økonomi ved Nord universitet, Ove Jakobsen, skal vi se på hva slags framtid vi egentlig vil ha og reflektere rundt hvordan reiselivet kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted.
Sjømat er også satt på opplevelsesmenyen under årets konferanse. Reiseliv og sjømat er to av Norges viktige fremtidsnæringer, og derfor bør vi se nærmere på tiltak som kan gi gjensidig nytte. Et konkret initiativ er prosjektet Seafood Travel, der målet er å skape måltidsopplevelser basert på lokal sjømat og løfte historier om kystkultur, tradisjoner og en moderne sjømatnæring.
– Norge har så mye å by på, men vi må få natur- og kulturopplevelser til å smelte sammen, sikre at gode matopplevelser blir en naturlig del av Norgesopplevelsen og bygge attraktive konsepter og reisemål. For å få til det må vi møtes, dele ideer og kompetanse og jobbe sammen. Derfor er norsk opplevelseskonferanse en viktig arena, sier Øren.
Se hele programmet her: https://norskopplevelseskonferanse.no/Program