Alpinanleggene går en usikker vintersesong i møte
I fjor kunne mange alpinsentre melde om rekordomsetning og besøksrekorder. I år har pipen fått en annen lyd blant flere. Selv om folk også i fjor syntes strømprisene var i høyeste laget, har priskurven bare steget videre oppover, og misnøyen har steget parallelt, skriver Nettavisen
Leder i Norges hytteforbund, Trond Hagen, sier tall fra september viser at strømforbruket i fritidsboliger i Sør-Norge falt med 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
– Dette indikerer at hyttefolk har begynt å holde seg hjemme for å spare strømkostnader. Hvis trenden fortsetter, så vil en enda større andel av hytteeierne holde seg hjemme, fordi det i dagens situasjon er den eneste effektive måten å holde strømkostnadene nede på, sier Hagen.
Om vi får en kald vinter og fortsatt høye strømpriser, frykter forbundet at enda flere velger å ikke reise på hytta til vinteren, fortsetter han.
Daglig leder i bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen, sier mindre alpinanlegg nå ber sine kunder om å fortsatt dra på hytta og kjøpe sesongkort.
Flere alpinanlegg for svi grunnet strømprisene
Skisenteret Blefjellheisen har fastprisavtale på strøm, og merker derfor strømprisene godt.
– Strømprisen er heftig og vi har ikke begynt med snøproduksjon engang. Dette blir tøft. Vi får be til høyere makter, sier han om den kommende vintersesongen, sier daglig leder ved skisenteret, Kjetil Gjellerud til Nettavisen.
Han sier det blir vanskelig å drive et skisenter med disse strømprisene fremover.
Også hos Skistar i Trysil merker de strømprisene godt.
Snøproduksjon står bak en stor andel av strømkostnadene våre, så vi blir rammet. Samtidig har vi porteføljestyring av våre strømpriser som gjør at vi ikke rammes like mye som andre. Men, vi føler oss trygge og er godt forberedt til å åpne for gjestene våre, sier destinasjonssjef Gudrun Sandaker Lohne
Lohne tror det kan bli kritisk for flere av de mindre skianleggene rundt om i landet denne vinteren. Hun håper støtteordninger for disse kommer raskt på plass.
Enkelte små alpinanlegg må stenge helt
Flere mindre alpinanlegg, er ikke like heldige og må betale spotpris på strømmen.
Alpinanlegget til Rena Il i Birkenåsen i Åmodt kommune må for eksempel holde stengt i vinter grunnet de skyhøye strømprisene.
– Vi mangler minst 600.000 kroner. De eksplosive strømutgiftene gjør det uforsvarlig med drift, sier leder i Rena IL, Hans Petter Wahl til Østlendingen.
Et annet eksempel er Ingierkollen Slalåmsenter på Kolbotn i Nordre Follo. Der frykter eier og daglig leder Ludvig Daae at han må stenge i vinter.
– Vi jobber som om at vi skal åpne, men det er ekstremt usikkert om vi får det til. Det vil koste oss mellom 400 000 og én million å holde stengt. Hvis det er 500 000 mindre enn det jeg taper ved å holde oppe, så er det regnestykket ganske enkelt. Da må jeg bare holde stengt og håpe på at skjer noe i løpet av et år, sier Daae til Dagbladet.
Seks av ti må kutte i tilbudet
Norges skiforbund har undersøkt hvordan strømkostnadene påvirker muligheten for å holde skianleggene åpne denne vinteren.
Ifølge forbundet viser undersøkelsen at bare fire av ti skianlegg vil drives som normalt denne sesongen, mange av disse er alpinanlegg. For idrettsklubber som driver med alpin, så skriver skiforbundet at kun 2 av 18 vil kunne opprettholde normalt tilbud.