Kvalitetsviner fra stupbratte heng
Mosel er den eldste og vel den best kjente av Tysklands 13 kvalitetsvin-regioner, og nummer tre i produksjonsvolum. Vingårdene ligger langs elven Mosel, fra Koblenz til Tysklands grense med Luxembourg og Frankrike. Nordmenn setter tradisjonelt stor pris på moselviner og Norge er i dag tredje største eksportmarked, etter USA og Canada.
På grunn av elvene og de bratte hengene som får mye sol og refleks fra elvevannet, er det mulig å produsere kvalitetsviner såpass langt mot nord, selv om modningstiden er lang. I Moseldalen regner man 120 – 150 dagers modningstid for Riesling.
Moseldalen er en av de mest arbeidsintensive vinregionene i verden. Mange steder har vinbergene en helling på 60 grader, andre steder er det opptil 70 grader, da sier det seg selv at det er enormt arbeidskrevende å drive kultiverings- og innhøstingsarbeid. Alt må gjøres manuelt og det kan kreve opptil åtte ganger så mye tid som på flat mark.
Riesling er hoveddruen her, men Müller-Thurgau plantes også mange steder. Den siste er lettere å dyrke frem til perfekt resultat. Moselvinene er generelt lette og alkoholsvake, med en fin balanse mellom sødme og syrlighet. Mange unge vinmakere er kommet inn i bransjen i de senere år, de tilstreber somregel en tørrere stil.
Moseldalen har et kjølig, nord-europeisk klima, men solvarmen reflekteres fra elven og gir meget gode vekstforhold for druene i de bratte skråningene. Vingårder som vender mot syd og sydvest er de mest ettertraktede. Jordsmonnet består for en stor del av porøs skifer, mange av de beste vingårdene har ikke jord på toppen i det hele tatt, kun skifer. Røttene kan gå 10 meter ned i grunnen.
Skifer og Riesling
Der Mosel gjør den skarpeste svingen og vinbergene er brattest, ligger landsbyen Bremm med Weingut Reinhold Franzen. Kilian Franzen fikk plutselig ansvaret for vinhuset da hans far omkom i det bratteste vinberget i 2010. Det er ingen spøk å ha sin arbeidsplass i disse steile skiferhengene. I dag produserer de spennende viner, som har fått stor oppmerksomhet. Deres motto er ”Skifer og Riesling – vår lidenskap”. Franzen har 10 hektar, derav 7 i steile heng, de produserer rundt 90.000 flasker i året, ca. 90% er Riesling. To vinstokker gir én flaske vin. Rieslingene er lette og elegante, og det er morsomt å oppdage de lokale smaksvariasjonene, alt etter om druene kommer fra for eksempel de aller bratteste skråningene i Calmont og Frauenberg, eller lengre nede mot Mosel.
I Erden i Mittelmosel holder Weingut Andreas Schmitges til. Sentralt i landsbyen har de eget vinotek, som er åpent for prøving og vininnkjøp. Schmitges rieslinger er lett fruktige og elegante.
- Betingelsene i skiferbergene er helt anderledes enn i vanlige vinområder. Vinene blir sterkere i uttrykket, naturligvis også dyrere, men også mer lagringsdyktige. Vi produserer rundt 200.000 flasker pr. år, men ikke bag-in-box, friskheten i Riesling forsvinner lett i BiB, sier Andreas Schmitges.
Schmitges har 35 hektar vinmarker i produksjon, de bratteste har en helling på hele 65 grader. Det aller meste som produseres er Riesling.