NHO Reiseliv ber på vegne av norsk reiseliv om at den nye regjeringen velger reiseliv som en av Norges satsingsnæringer. Norge har de beste forutsetninger for å hevde seg internasjonalt innenfor reiseliv, men det er helt avgjørende at reiselivsnæringen blir et satsingsområde for regjeringen.
1 av 10 årsverk i Norge er knyttet til reiselivet. Norsk reiseliv har vært en av regjeringens utvalgte satsingsnæringer de siste åtte årene, noe som gjenspeiles i næringens utvikling. Arbeidet med restruktureringen av reisemålsselskapene er et eksempel på arbeid som er satt igang fordi næringen er en satsingsnæring.
Bærekraft må ligge som et premiss for reiselivsnæringens utvikling. Det at Norge skal være et bærekraftig reisemål, innebærer at reiselivsnæringen må ha høy kvalitet og god innovasjonskraft. Dette forutsetter at bransjen i større grad klarer å utvikle stabile og attraktive arbeidsplasser og vektlegge kompetanse og medvirkning for å utvikle bedriftene. Vi trenger en sterkere samordning av det offentlige finansieringssystemet, hvor stat, fylke og kommune i større grad evner å stimulere til lokal koordinering og samarbeid. De enkelte bedrifter og reisemål som mottar støtte til dette må måles på evnen til å skape lokale kompetansemiljøer og arbeidsplasser. Tilskudd fra det offentlige må støtte reisemål som er gode på dette. Dette er særlig viktig for reiselivet i distriktene.
NHO Reiselivs innspill er næringspolitiske grep, som vi mener vil bedre rammevilkårene for det norske reiselivet.
1. Oppheve ordningen om at en bedrift automatisk mister skjenkebevillingen hvert fjerde år, og at skjenkebevillingen istedenfor gis inntil videre.
Fireårsregelen innebærer at en skjenkebevilling automatisk opphører 30. juni året etter at et nytt kommunestyre tiltrer. Fireårsregelen skaper usikkerhet både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Ansatte i næringen er i realiteten ansatt på åremål. Med en tidshorisont på kun fire år er det krevende å skaffe finansiering, i tillegg til at potensielle investorer vegrer seg for å etablere seg i næringen.
2. Fleksibel arbeidstid som tilrettelegger for reiselivets sesongsvingninger.
Reiselivsnæringen er en næring med sesongsvingninger. Veksten i reiselivsnæringen fører til stor etterspørsel etter arbeidskraft i ulike sesonger. Målet må være gode sysselsettingsmuligheter i en region, ikke nødvendigvis i en og samme bedrift. Dagens arbeidstidsbestemmelser er restriktive. Det at vi tilpasser oss kunder sine behov, er avgjørende for vekst i næringen.
Saken fortsetter under annonsen
3. Statistisk sentralbyrå (SSB) må utarbeide og finansiere Turistundersøkelsen, på oppdrag fra Finansdepartementet.
Norsk reiselivsstatistikk er mangelfull. Formålet med Turistundersøkelsen er å forbedre norsk reiselivsstatistikk og synliggjøre verdiskapningen norsk reiseliv skaper. For at næringen skal fortsette å utvikle seg og for at Norge skal ta del i næringens vekst, er det helt avgjørende at man har statistikk for å få et godt beslutningsgrunnlag. Det er viktig at statistikken kommer fra en nøytral aktør, som SSB. Per idag er det Innovasjon Norge, via Nærings- og handelsdepartementet, som finansierer undersøkelsen. NHO Reiseliv mener Finansdepartementet må finansiere undersøkelsen og legge den inn under SSBs faste oppgaver.
4. Endre MVA-regelverket for bilutleiefirmaene i Nord-Norge.
Dagens momsregler fører til nedleggelser av bilutleiere i Nord-Norge. Momsreglene som ble innført i 1998, medførte en endring i avskrivningsreglene for utleiebiler. Konsekvensen ble at bilutleieselskapene må beholde bilene lenger for å få full avskrivning. Ettersom avstandene er store i Nord-Norge, må bilene byttes oftere. Dette innebærer en stopp i utviklingen av nordnorsk reiseliv. Det haster med å få til en endring av MVA-regelverket.
Saken fortsetter under annonsen
5. En utredning om et kontantfritt reiseliv.
Idag er reiselivsbedrifter, ifølge norsk lov, forpliktet til å ta imot kontanter. Det bør være opp til reiselivsbedriftene selv om de ønsker betaling med kort eller kontanter. Bedrifter/hoteller som ønsker det, må kunne velge kontantfri betaling. Frivillighet til å kunne velge dette er viktig, og var en hovedsak på NHO Reiselivs årsmøte våren 2013. Et mer kontantfritt reiseliv vil redusere den svarte omsetningen i næringen, som igjen vil kunne tiltrekke flere seriøse aktører til næringen. I tillegg vil en reduksjon av kontanter føre til en økt sikkerhetsfølelse hos ansatte i næringen.
6. En gjennomgang av lovene knyttet til vandelskrav når det gjelder skjenkebevilling.
Brudd på alkohollovens bestemmelser skal stå i en særstilling for personer som har eller ønsker skjenkebevilling. Utover dette mener NHO Reiseliv at brudd på andre lover, som for eksempel skatte-, avgifts- og regnskapslovgivningen, må få like konsekvenser for alle aktører i næringslivet uavhengig av bransje.