Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for nær 1000 nye medlemmer på nær 100 bedrifter i syv fylker fra lørdag 7.mai kl.0800. Dermed er streiken på Riksavtalen utvidet til å gjelde hele landet. Streiken vil da omfatte vel 6700 av de totalt rundt 7200 fagorganiserte i bransjen.
Lørdag 30.april ble 2393 medlemmer tatt ut i streik i hoteller og serveringsbedrifter. Første streikeuttak var 24.april, da la 3450 LO-medlemmer ned arbeidet.
NHO Reiseliv er særlig bekymret for hva som kan bli konsekvensene av en streik i Rogaland og på Vestlandet.
– Vi skjønner absolutt ingenting av streikeuttaket til Fellesforbundet, hvor tilnærmet alle hotellene i kriserammede Stavanger tas ut i streik. Det er galimatias. Det vil kunne gi varige skader for hoteller som sliter med å overleve og vil bidra til at flere vil miste jobben ved en langvarig streik, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Hun peker på at hotellene i Stavanger allerede før streiken rammet har måttet si opp og permittere ansatte.
– Å bli rammet av streik er det siste de trenger nå. Det er Fellesforbundet som må ta ansvaret hvis det kommer oppsigelser ved våre hoteller i Stavanger og Rogaland i tiden fremover, sier NHO Reiseliv-sjefen.
Hotellkjedene Thon, Scandic og Nordic Choice bekrefter at ingen av deres hoteller i Stavanger går med overskudd.
– Dette er et fryktelig tidspunkt for en streik. Omsetningen i regionen gikk ned med 30 prosent fra 2014 til 2015, og har gått ytterligere ned med 25 prosent i 2016. Vi har allerede måttet si opp 10 årsverk. Målet nå er først og fremst å beholde resten av arbeidsplassene, sier hotellsjef
Saken fortsetter under annonsen
Gjermund Dahl ved Scandic Forus Hotel, utenfor Stavanger.
- Streiken har allerede tatt 2016-overskuddet fra bedriftene. Nå trappes streiken opp og vi er bekymret for at arbeidsplasser kan forsvinne, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
LO: Lokal forhandlingsrett vil styrke produktiviteten
- NHOs steile holdning og uvilje mot at medlemmene på Riksavtalen skal få rett til lokale forhandlinger er helt uforståelig. Hva er det NHO er redde for? Det er jo ikke slik at bedrifter går dukken fordi lønn også blir forhandlet lokalt. Tvert om. Den lokale forhandlingsretten styrker bedriftene, fordi arbeidstagerne og de tillitsvalgte får økt motivasjon for å øke produktiviteten, sa forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, bl.a. i sin 1. mai tale i Sandefjord.
- Våre medlemmer er i streik for en bedre lønn, og for en mer rettferdig lønn. I bunn og grunn er det også en streik for å styrke det organiserte arbeidslivet. Vi streiker for noe som burde være selvsagt - nemlig retten til å kunne forhandle lønn på den enkelte bedrift. Det å ha en lokal forhandlingsrett, basert på klare og tydelige kriterier, slik det stort sett er ellers i privat sektor, det styrker partene på bedriften. Det blir en tydeligere sammenheng mellom lønn og produktivitet. Og resultatet av verdiskapingen på den enkelte bedrift blir mer rettferdig fordelt, sa Jørn Eggum.
NHO Reiseliv svarer at reiselivet har ikke råd til lønnsoppgjør som gir både i «pose og sekk», først sentrale lønnstillegg på linje med andre næringer, deretter en ekstra runde lokalt. - Dette ville fort kunne gi en lønnsutvikling bransjen samlet sett ikke kan bære. Det er mange bransjer i NHO og offentlig sektor som ikke har lokale forhandlinger, bare sentrale. Dette gjelder dermed ikke bare for reiselivet.
I Norge er det mange hotellkjeder. Lik lønn for likt arbeid betyr at selv ansatte på hoteller som taper penger, får lønnstillegg, fordi andre hoteller går med overskudd. Vi mener lokale forhandlinger vil bety større lønnsforskjeller mellom folk som har samme jobb i en og samme hotellkjede. Det er en utvikling våre medlemsbedrifter ikke ønsker, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.