– Vi er blitt truffet av en tsunami av gjester
Utbyggerne så for seg at overnatting og F&B skulle utgjøre omtrent 50 prosent hver, men omsetningen i restauranter, barer og i forbindelse med events og møter, er tatt fullstendig av. Selv på en grå tirsdag i slutten av januar, har de hundrevis av gjester. Og selv om hotellet er helt nytt, er det på en måte som det alltid har ligget der, det hører til.
– Ekspedisjonshallen, som egentlig var et hull inne i bygget og en utfordring, er blitt det hotteste stedet i Oslo. Det er fullt torsdag, fredag og lørdag, og også til lunsj mange dager. Vi er blitt truffet av en tsunami av gjester. Dette er det største restaurantkomplekset i Norden, med kjempemargin, det er stedet der flest mennesker konsumerer mat og drikke, sa Petter A. Stordalen, under lanseringen av boken om Sommerro nylig. Gjennom familieselskapet Strawberry eier han og Aspelin Ramm halvparten hver av Sommerro.
– De viktigste millionene er de siste
– Grunnen til suksessen tror jeg er at vi turde å gå hele veien. Det største problemet er at vi ofte tenker for smått, vi tenker sjelden for stort. Vi ville skape noe for Oslo. Det kom strenge krav fra Byantikvaren, jeg tror ikke vi har opplevd tilsvarende krav på prosjekter vi har hatt tidligere. Disse kostet flere hundre millioner kroner, men har definitivt også vært med på å løfte prosjektet. Vi var konstant bekymret for prosjektet, men jeg var mest bekymret for at vi skulle senke ambisjonsnivået, de fleste gjør det når byggeomkostningene begynner å stige, da skal de spare. Du glemmer at de viktigste millionene er de siste, de er tunge å svelge, men kan være avgjørende for om det blir suksess, eller ikke. Vi bommet helt på kostnadsbudsjettet, men jeg synes vi har fått veldig mye for pengene. Det er ikke et hotell jeg vet om i Europa som har en slik kompleksitet og et slikt tilbud som Sommerro har, sier Petter A. Stordalen.
– Denne bygningen ble opprinnelig satt opp i en tid da vi ikke hadde penger i dette landet, på slutten av 1920-tallet. Vi har ønsket å lage noe unikt og ta vare på en stolt bygningshistorie. Dette er et bygg det er viktig å ta vare på også for fremtidige generasjoner. Inntektene er blitt mye høyere enn budsjettert. Byen, gjester og tilreisende har tatt bygget i bruk, og ikke minst er det skapt 330 nye arbeidsplasser midt i byen, sa Gunnar Bøyum, adm. dir. i Aspelin Ramm i byggeperioden.
360 sider Sommerro
1. september i fjor åpnet huset Sommerro, etter fem års renovering. Det gamle hovedkontoret til Oslo Lysverker er gjenoppstått som innholdsrikt hotell. Nå er historien om hele prosjektet samlet mellom to tykke permer.
"Sommerro – a New Era” er en 360 siders praktbok i stort format, rikt illustrert av arkivbilder og storslagne interiørbilder. Boken tar leseren tilbake til byggets historie og på reisen fra overtagelsen av bygget i 2017 til nyåpning, med innblikk i den store visjonen og dypdykk i alle de små detaljene, som tilsammen utgjør Sommerros unike helhet.
Fotograf Lars Petter Pettersen har fulgt og fotodokumentert hele bygge- og renovasjonsprosessen, og de ulike lokale samarbeidspartnerne.
– Er det mulig å samle nesten 30.000 kvadratmeter med historier på 360 sider? Nei, men vi har gjort et hederlig forsøk. Sommerro er et såkalt «en gang i livet»-prosjekt. Boken fanger hele prosessen; fra en ambisiøs drøm til et hus fullt av liv. Og ikke minst er det en hyllest til alle de fantastiske samarbeidspartnerne som har bidratt med lys, kraft og varme, sier Petter A. Stordalen.
Boken er produsert av Sommerrohuset selv, ved merkevaredirektør Siri Løining. Redaktør og tekstforfatter er Lauren Ho, i samarbeid med med-redaktør Benedicte Brinchmann Eie.