Våren i anmarsj for hotellene
For selv om fem av 13 storbyer har høyere rombelegg i mars iår enn i mars i 2019, som er siste «normal-år» for hotellene, og ytterligere to byer var svært nær, skal det nok litt mer til for hotelldriverne å senke guard’en helt.
Lasten på skuldrene, i form av tunge tap gjennom to år med pandemi, vil tynge lenge. Krig og prisvekst er andre faktorer som kan spille negativt inn, også for hotellbransjen. I tillegg sliter man med mangel på arbeidskraft og usikkerhet rundt smittesituasjon, myndighetenes tiltak og eventuelle støtteordninger. Og hva skjer med konferanse- og yrkesmarkedet, samt utenlandsk turisme?
Da er det godt å kunne glede seg over av samtlige 13 byer og markeder på listen til Benchmarking Alliance rett og slett smadret mars-beleggstallene for både 2020 og 2021. Oslo seksdoblet rombelegget fra ifjor, men havnet likevel en del bak 2019-nivået.
Prisutviklingen på rom har for hotelldriverne vært god gjennom pandemien, og i gjennomsnitt for samtlige norske hoteller som rapporterer tall til Benchmarking Alliance er prisene drøyt 13 % høyere i mars i år enn i mars 2019. Det er mer oppgang enn veksten i konsumprisindeksen, sistnevnte dog oppdatert per februar.
Og utviklingen i belegg og pris sender faktisk RevPAR, totalt sett for mars, opp på 2019-nivå, selv når man tar høyde for inflasjon per februar.
Les mer inngående analyser i papirutgaven av Reiseliv1. Neste utgave, nummer 3, kommer 6.mai.
Tallene er basert på innrapportering til Benchmarking Alliance (BA) fra norske hoteller med tilsammen cirka 61.000 rom og er analysert av BAs samarbeidspartner Wiederstrøm Hotel Consulting. Wiederstrøm er rådgiver innen blant annet hotelleiendom og hotelldrift.