NHG drifter Radisson Red Hotel Oslo Økern med 204 rom.

Multibrand-spesialisten

Publisert: 9. desember 2022 kl 10.25
Oppdatert: 9. desember 2022 kl 10.25

- Vi hadde kanskje trodd at opphentingen i forretningsreisemarkedet skulle komme litt raskere, sier Morten A. Kahrs, adm. dir. i Norlandia Hotel Group.

Norlandia Hotel Group har vokst med nye, store hoteller i det siste, bl.a. Radisson Red Oslo Økern og Park Inn på Oslo Lufthavn, har dere tatt steget opp i en ny divisjon?

– Under pandemien kom Svein Arild Steen-Mevold inn i Adolfsen Group som leder for reiseliv og turisme, han er også styreleder i Norlandia Hotel Group. Sammen med Roger og Kristian Adolfsen ble Up North, hvor Steen-Mevold også er medeier, etablert som et instrument for vekst innen hotell, reiseliv og turisme. Norlandia Hotel Group vil også i fremtiden ta hånd om driften av hotellene, også hoteller som eies av Up North. Vi har riktignok vært i vekst de siste 10 – 12 årene, men vi ønsket høyere aktivitet på vekst. Steen-Mevold har bakgrunn fra større konsern med hotelldrift og investeringer, mens vi har jobbet med både hotelldrift og utvikling i et mindre team. Tilsammen gir dette en god synergi, og gir oss i Norlandia Hotel Group mulighet til å spisse fokus mot hotelldrift, mens veksten fremover i hovedsak kommer fra Up North. 

Vi har fått flere nye produkter inn i løpet av pandemien. Fra Up North har X Meeting Point, Victoria Thon Partner Hamar, Thon Hotel Partner Forum, Stavanger og Park

Hotell Vossevangen kommet inn, alle fire driftes av Norlandia Hotel Group. Up North har også signert kontrakt med et nytt 220 roms hotell i Drammen som åpner i 2025, det kommer inn i samme modell. Ifjor sommer åpnet vi også Comfort Hotel Bodø, som er et nybygg. Vi åpnet under pandemien et totalrenovert Karl Johan Hotel og så er Radisson Red Oslo Økern åpnet i sommer. Dette er hoteller som ble signert før den nye strukturen ble til og hvor driften eies av Norlandia Hotel Group.

Har dere standardavtaler med eiere og franchiseholdere?

– Vi skriver franchiseavtaler med varemerkene og alle driftsselskapene vi er involvert i har et nærstående eierskap til Adolfsen Group. Adolfsen Group, som Norlandia Hotel Group er en del av, er en omfattende selskapsstruktur i forskjellige konsern, men generelt er vi åpne for å samarbeide med andre, så i noen tilfeller kan et selskap i Adolfsen Group eie selskapet 50/50, eller lignende. Vi prøver å gjøre det litt mindre komplisert ved å si at Norlandia Hotel Group stort sett driver alle hoteller i Adolfsen Group, uavhengig av hvordan eierskapet ser ut.

Saken fortsetter under annonsen

Vi har forskjellige typer avtaler med for eksempel Thon og Radisson, men uansett hvilket varemerke vi franchiser, har vi ansvar for alle medarbeiderne gjennom våre driftsselskaper, hvor de er ansatt.

Vi inngår ingen eksterne managementavtaler, kun hoteller med tilknytning til Adolfsen Group. For eksempel Park Hotel Vossevangen eier Adolfsen Group/Up North 50 prosent av eiendommen, men Adolfsen Group/Up North eier driftsselskapet 100 prosent, og Norlandia Hotel Group drifter hotellet under en management avtale.

Er mange hotelleiere/-kjeder interessert i avtale med et driftsselskap som NHG?

– De fleste varemerkeholderne ønsker franchiseoperatører velkommen. For eksempel kommer Choice til å satse mer på franchisetagere fremover. Først konkurrerer vi om å få tak i et eller annet hotell, hvis vi lykkes med det må vi finne et passende varemerke, hvis det er nødvendig. Da er det markedssituasjonen som avgjør hvilket varemerke som kan passe inn, vi kan ikke alltid velge fritt.

Hvis vi for eksempel skal drive under Thon Hotels varemerke, blir det som et Thon Partner Hotel, vi driver per i dag ti slike.

Vi opererer under de samme krav til kvalitet og standard som kjedenes egne hoteller, gjestene skal ikke merke noen forskjell på et vanlig Thon Hotel og et Thon Partner Hotel. Manualene er helt like uavhengig av hvem som driver hotellet.

Ellers i Europa, er vår måte å drive hotell på, med multibrand-selskaper, ganske vanlig. I Norden har det vært store eierkonsentrasjoner forbundet med varemerkene, mens ellers i Europa er store hotellkonsern som Thon og Nordic Choice/Strawberry relativt uvanlig.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilken type hoteller er de andre operatørene interessert i å la andre drifte?

– Det fine med vårt konsept er at vi ikke trenger å se på en geografisk, strategisk dekningsgrad, vi kan gå inn individuelt. Hvis det for eksempel kommer et hotell for salg, eller som skal bygges, trenger vi kun å se på hotellet og hva vi kan gjøre akkurat der, uavhengig av andre forhold. Hotellkjedene forsøker å være landsdekkende. Vi ser på hvert enkelt hotell som et individuelt objekt og analyserer hvordan vi kan gjøre det best mulig både for våre gjester, medarbeidere og naturligvis lønnsomhetsmessig.

Vi har ikke noen faste krav til størrelse og fasiliteter på hotellet for at vi skal være interessert, men under 100 rom skal det mye til for at vi vil vurdere. Men det finnes alltid unntak, dreier det seg om en unik lokasjon, kan også mindre hoteller være interessante, men vanligvis er det fra 150 rom og oppover som er aktuelt. Vi er relativt åpne når det gjelder lokasjoner, det trenger ikke alltid være større byer.

Hvilken type tjenester bistår dere hotellene med sentralt?

– Vi bistår med oppfølging av daglig hotelldrift, økonomitjenester og forvaltning, drift og vedlikehold av eiendommene. Vi ivaretar aksjeselskapet og dets innhold og sørger for organiseringen ute på det enkelte hotell. Vi følger opp AS’ene økonomisk og resultatmessig. Både ved hovedkontoret i Oslo og andre steder har vi all mulig hotellfaglig ekspertise tilgjengelig.

Prissetting tilpasses mellom varemerket og behovet på det enkelte hotell, men vi har revenue-oppfølging og relaterte tjenester, de tilpasses ut ifra hva som er lokale behov. Vi er opptatt av at de lokale hotelldirektørene skal føle et eierskap til det de holder på med, i det ligger at de skal ha mulighet til å påvirke hvordan hotellet skal kunne utvikle seg best mulig.

Hvem ansetter hotelldirektører?

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ansetter direktørene, noen ganger i samarbeid med oppdragsgiver. Det er vi som organiserer samtlige ansettelser. Totalt har vi per i dag ca. 2500 ansatte.

Neste alle har problemer med rekruttering for tiden, får dere tak i medarbeiderne dere trenger?

– Det er variabelt for oss som for andre. Noen steder har større utfordringer, mens andre steder går det greit. Det er først og fremst geografiske forskjeller. Det er omtrent det samme i Sverige, med forskjeller i ulike deler av landet. Hvis du er på et hotell i en litt mindre by, er ikke valgmulighetene så gode som i en større by. Bemanningsproblemer som skyldes følgene av pandemien, er et problem for hele bransjen. Jeg sitter også i styret i Norsk Reiseliv og vi ser at det er et gjengs problem i hele bransjen. Kompetansehevende tiltak, uavhengig av om det gjelder hotell, transport eller andre aktiviteter innen reiselivsnæringen, må være et satsingsområde.

I NHG starter vi nå med et nytt opplegg for medarbeidere som vil bygge opp sin kompetanse, vi jobber også generelt med dette på hotellene. Det er også viktig at vi får myndighetene med på mer landsdekkende ordninger, som vi kan knytte oss til fremover, slik at det blir en felles dugnad for øke kompetanse og rekruttering. I vår strategiplan har vi tiltak som vi skal gjøre internt, samtidig som vi også er med å jobbe for at bransjen skal få på plass flere generelle kompetansehevende tiltak.

De fleste som jobber i bransjen føler at dette er en spennende og interessant del av næringslivet, vi får håpe at flere ungdommer, som skal velge karrierevei, også får øynene opp for det. Men mange har heldigvis skjønt det allerede, for eksempel da vi skulle åpne Radisson Red Økern, var det masse flinke folk som gjerne ville være med på et urbant og spennende prosjekt.

Hvordan følger dere opp og får input fra medarbeiderne i en organisasjon med så mange varemerker?

– To ganger i året gjennomfører vi Norlandias egen temperaturmåling på medarbeidertilfredshet. Hotellene har også lignende undersøkelser under varemerkene sine. Det er viktig for oss i ledelsen å få en tilbakemelding på hvordan tilfredsheten er ute blant våre medarbeidere og kollegaer.

Saken fortsetter under annonsen

I disse dager har vi lansert en ny nettside for våre medarbeidere, for at de skal få en bedre oversikt over hvordan selskapet fungerer.

Følger dere varemerkenes satsinger på F&B, eller har dere egne opplegg?

– Der er det en kombinasjon, det kommer litt an på, men vi følger frokoststandardene til de forskjellige varemerkene. Vi har jo også hoteller uten varemerker, såkalte white label-hoteller, der vi står fritt. Vi har også F&B ekspertise sentralt, bl.a. en driftssjef som jobber spesielt med dette.

Dere er med i innkjøpssamarbeidet Gress Gruppen, gjør dere innkjøp til samtlige hoteller der, uansett varemerke?

– Vi kjøper inn til samtlige hoteller, men det er en liten utfordring når vi driver multibrand. I tillegg til vanlige hoteller har vi også sykehushoteller og har derfor valgt å kjøre innkjøp gjennom Gress. Men det finnes noen unntak, der vi har kjøpt opp hoteller som har andre avtaler.

Er det stor forskjell på å drive hotell i Norge og Sverige?

Det er både forskjeller og likheter. Fundamentet i driften som er monitoreringssystemer, kontoplaner og den type ting er likt. Vi har en felles driftshåndbok for Norden og supplerende driftshåndbøker for det som er spesielt i henholdsvis Norge og Sverige. Rammebetingelsene er ganske forskjellige, så vi har et eget økonomikontor i Sverige som ivaretar dette.

Saken fortsetter under annonsen

Rammebetingelsene har jo ikke vært de beste de siste par årene, hvordan har de høye strømprisene rammet dere?

– Normalt sett sikrer vi oss med langtidskontrakter på strøm, men på grunn av pandemien kom vi litt i utakt i forhold til hvordan vi skulle gjøre det. Det var jo veldig store variasjoner i aktiviteten. For oss har det vært uheldig at vi ikke greide å opprettholde de langsiktige strømkjøpene. Hotellene våre ligger jo svært spredt, men normalt har vi gjort porteføljehandel av energi, det har vi også gjort nå, men ikke i samme omfang som tidligere. I tillegg til at prisene er høye, merker vi at vi ikke har gunstige priser på langtidskontrakter.

Norlandia eies av Roger og Kristian Adolfsen, er de mye involvert i hotellselskapet?

– Absolutt, de er like energiske som alltid. Det var veldig betryggende at vi hadde sterke eiere i ryggen under pandemien og som samtidig var villige til å gi gass for å posisjonere selskapet enda sterkere. Under pandemien kjøpte vi oss bl.a. opp til å bli største eier i svenske Winn Hotel Group, som er et multibrandselskap, som oss.

Hvordan har 2022 vært for Nordlandia Hotel Group?

– Året startet jo ganske tøft, på grunn av pandemi-restriksjoner, men så tok det seg kraftig opp. Totalt sett blir det et veldig bra år, men så har det vært noen utfordringer, særlig med energiprisene, men også andre utgiftsøkninger, som vil trekke resultatet ned. Det blir likevel mye bedre enn det vi forventet ved inngangen til året. Siden vi har fått mange nye hoteller inn i 2022, er det et litt spesielt år og ikke direkte sammenlignbart med de siste årene. Når vi snakker om omsetning bruker vi begrepet forvaltet kapital, så teamet mitt jobber med forvaltning av en totalkapital som ligger i flere deler av konsernet. Men Norlandia Hotel Group er det største selskapet i Adolfsen Group.

Hvordan er utsiktene for 2023?

– Det er jo mange utfordringer, utsiktene er variable, alt etter beliggenhet og hvilken gjestegruppe som er hovedsegmentet. Vi har hoteller vi ikke tror blir særlig påvirket av hvordan folks og bedrifters økonomi utvikler seg, andre er vi usikre på og så er det noen som garantert kommer til å bli påvirket. Generelt for vår bransje har vi ganske sen pickup på mange av bookingene, så er spørsmålet om bookingene kommer eller ikke når det nærmer seg. Det er få som booker lenge på forhånd. Når det gjelder mer budsjettorienterte kunder kan det bli litt mer utfordrende, mens i segmenter der kundene ikke er like prissensitive, tror vi på økning. Vi har også hatt et stort oppsving i ferie-/fritidstrafikk, sammen med møter og konferanser. Rene forretningsreiser ligger fortsatt langt bak 2019-nivå, men vi tror flere vil ha behov for å møtes, så vi tror på en økning i det markedet. Alt kan ikke løses på Teams! Vi hadde kanskje trodd opphentingen i forretningsreisemarkedet skulle komme litt raskere. Så 2023 kommer til å bli nok et spennende år.

Skal Norlandia Hotel Group og NHG fortsette veksten i 2023?

– Vi ser på mange prosjekter, vi har alltid en del prosjekter på gang, noen er kommet ganske langt, mens andre er mer i startfasen. Vår styreleder, Svein Arild Steen-Mevold, jobber aktivt med nye muligheter og vi har tett dialog.

Vi ser egentlig ikke etter hvor det er behov for nye hoteller, det er så mange muligheter hele tiden, så det handler mer om å se på de prosjektene, eller tomter som det er mulig å utvikle. Så jobber vi med videreutvikling av de kontraktene vi allerede har. Det er planer for å totalrenovere Park Hotel Vossevangen, det samme gjelder Thon Partner Hotel Stavanger Forum.

Vi skal vokse fremover, men vi skal vokse lønnsomt. Lønnsomhet er viktigere enn vekst.

 

Norlandia Hotel Group

Norlandia Hotel Group er morselskapet, mens Norlandia Hospitality Group (NHG) forvalter, gjennom eget eierskap og managementavtaler, i alt 31 hoteller i Norge og Sverige. Kjernevirksomheten er hotelldrift og hotellene er selvstendige selskaper, driftet under ulike varemerker. Norlandia Hotel Group er igjen eid av Hospitality Invest.

Norlandia har eksistert som hotellkjede i Skandinavia siden 1995, da under navnet Norlandia Hotels & Resorts. Kjeden bestod av både privateide og franchise-hoteller. I 2008 ble 18 av hotellene skilt ut og samlet i selskapet Norlandia Hotel Group.

Grunnleggerne, Kristian og Roger Adolfsen, er hovedaksjonærer.

 

Hoteller som driftes av NHG

Park Inn by Radisson Oslo Airport Hotel West *

Karl Johan Hotel, Oslo

Radisson RED Oslo Økern

Comfort Hotel Bodø *

Thon Hotel Kristiansand

Thon Hotel Horten *

Thon Hotel Baronen Spjelkavik, Ålesund *

Thon Hotel Otta *

Thon Hotel Narvik *

Thon Hotel Backlund, Levanger *

Thon Hotel Måløy *

Thon Hotel Andrikken, Andøya *

Victoria Hotel Hamar / Thon Hotels

Scandic Leknes Lofoten, Leknes *

Scandic Brennemoen, Mysen *

Park Hotel Vossevangen, Voss *

X Meeting Point Skjetten

Stavanger Forum Hotel *

Geilo Hotel *

Andenes Hotel & Leiligheter *

Norefjell Ski & Spa *

First Hotel Jönköping

Best Western Plus Kalmarsund Hotel, Kalmar

Strand Hotel Borgholm, Öland *

Best Western Hotel Scheele, Köping *

Best Western Nya Star Hotel, Avesta

Ronneby Brunn Hotel, Blekinge

TanumStrand Hotel & Konferens *

Comfort Hotel Eskilstuna

Comfort Hotel Helsingborg

Comfort Hotel Jönköping

(* helt eller delvis eiet av Adolfsen Group)

 

 

Ledige stillinger – reiseliv