Foto

– Det vi trenger er forutsigbare rammebetingelser, nå endres reglene til stadighet, det gjør det mye vanskeligere å utvikle bedriftene våre langsiktig, sa adm. dir. Torgeir Silseth i Strawberry på DNB Hotellmarkedsdagen.

Foto: Dagens Perspektiv/Nina Kraft

Hotellnæringen krever forutsigbare rammebetingelser

Publisert: 28. oktober 2022 kl 11.38
Oppdatert: 28. oktober 2022 kl 13.33

I en av paneldebattene deltok adm. dir. Torgeir Silseth i Strawberry (Nordic Choice Hotels), adm. dir. Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotell & Spisesteder, adm. dir. Morten Thorvaldsen i Thon Hotels og adm. dir. Jonas Stenberg i ESS Group. Debattleder Arne Hjeltnes spurte blant annet om hvordan de ser på utsiktene fremover og hvordan de vurderer rammebetingelsene for næringen:

De to neste årene kommer til å bli tøffe

Morten Thorvaldsen: – Akkurat nå ser lyst ut, til tross for at de makroøkonomiske trendene er litt dystre. Vi er litt optimister, men føler også pessimisme, på grunn av de rammebetingelsene vi blir pålagt til enhver tid. Det ser veldig bra ut nå, frem til nyttår, deretter er det litt mer humpete vei. Mange kommuner sier at de ikke skal reise og holde konferanser etc., det gir en føring for hele samfunnet og det synes jeg er uheldig. De to neste årene kommer til å bli tøffe, men vi har vært med på nedturer tidligere, så vi skal greie oss fremover også.

Det er viktig nå å se på hvordan denne næringen beskattes, da tenker jeg særlig på de små, privateide bedriftene, som nå får formuesskatt på et helt annet nivå. Det er mange små bedrifter, med eldre bygg som trenger oppussing, men som får en formuesskatteøkning på nesten 300.000 kroner. Norsk reiseliv er avhengig av de små operatørene og jeg synes de blir stemoderlig behandlet av politikerne. Verdiskapningen i norsk reiselivsnæring er 190 milliarder kroner, tar man med ringvirkningene er verdien 350 milliarder kroner, derfor skulle jeg ønske at vår næring ble mer verdsatt og gitt bedre rammebetingelser.

Det er også viktig at politikerne skjønner at vår bransje har plass til alle, enten de mangler utdannelse eller er høyskoleutdannet. Vi må få rammebetingelser som gjør at vi kan ha lærlinger og folk i opplæring, det har de nå kuttet ned på. Nå blir det ingen stimulense til å ha lærlinger, det er utrolig synd.

«Alle skal ned»

Torgeir Silseth: – Som bransje har vi de siste årene vært igjennom en praktisk stress-test, de fleste kom seg igjennom, men ikke alle. Det er stress å gå ned 80 til 100 prosent i omsetning og få skjenkestopp av og på. Det ble forbud i lange perioder mot det vi lever av, nemlig at folk reiser og møtes. Det mest fantastiske er hvor raskt vi glemmer og like bratt som nedturen var, har oppturen vært, foreløpig. Det gleder vi oss over. Vi er blitt mer effektive gjennom pandemien og har lært oss å håndtere risiko i et nytt perspektiv, men det viktigste vi har lært er å ta vare på kulturen vår og våre medarbeidere, som er helt avgjørende. Så vi har med oss noe fra pandemien inn i en ny tøff periode, som kommer til å hjelpe oss.

Saken fortsetter under annonsen

Det er en bok om Arbeiderpartiet med tittel «Alle skal ned» og vi er vel litt der, det som skjer gjøres for å dra ned farten i økonomien, da reiser folk mindre, bor mindre på hotell og konfererer mindre. Hvor mye mindre vet vi ikke, men det blir ikke noen vekst hvis man ser på det brede spekteret over alle segmenter.

Det vi trenger er forutsigbare rammebetingelser, nå endres reglene til stadighet, det gjør det mye vanskeligere å utvikle bedriftene våre langsiktig. Vi er en superviktig næring. Veldig mange møter oss som første arbeidsgiver, vi er viktig for integrering og for å få folk inn i arbeidslivet, da må vi ha langsiktige, forutsigbare rammebetingelser, bl.a. når det gjelder skatt. Nå skjer det mange dramatiske endringer på kort sikt, samtidig som vi går inn i en helt annen konjunktur, summen av dette kommer til å gjøre det vanskelig for oss fremover.

Vi mangler rett og slett folk

Nils Henrik Geitle: – NHO Reiseliv kom nylig med en rapport som viste at halvparten av alle norske reiselivsbedrifter mangler folk. Hvis du mangler ansatte på hotellet eller serveringsstedet ditt, greier du ikke å levere service på høyt nivå, da er det ikke så lett å legge på prisen for å kompensere for gjestebortfall. Mange av våre medlemmer har tenkt at vi må øke prisene, men hvis vi ikke greier å levere et godt nok produkt, er det ikke bare å sette prisen opp. Vi mangler rett og slett folk, mange av bedriftene hos oss ligger på små steder og arbeidsledigheten er historisk lav.  

Vi gjør så godt vi kan for å drive energiøkonomisering, men det er ikke så greit å drive energiøkonomisering i hoteller fra 1800-tallet. Politikerne må skjønne at det ikke er enkelt å drive enøk i et historisk hotell. Vi må få rammebetingelser som gjør at vi kan drive på vår måte og ta vare på kulturarven. Norge som reiselivsdestinasjon, må også markedsføres mye tydeligere ute i verden.

Januar og februar kan bli vanskeligere

Jonas Stenberg: – Hos oss er ordrebøkene ganske fulle og det er høyt trykk, men vi ser at kjøpekraften kommer til å minke på grunn av inflasjon og energikostnader, med mer. Jeg tror det kan bli vanskeligere i januar og februar. De neste to årene kommer til å bli utfordrende, men ikke like harde som pandemien. 

Saken fortsetter under annonsen

Rekruttering er en stor utfordring for bransjen, vi må skape en kultur og attraktivitet som gjør at folk vil jobbe hos oss, dette er mer problematisk enn konjunkturene, på lang sikt.  

 

Ledige stillinger – reiseliv