Fulle hotell mangler personell
Hun rer opp senger for harde livet. Kontrasten til pandemiårene er enorm. Tallet på overnattinger har gått opp med over 225 prosent siden samme tid i fjor, viser tall fra SSB
Hvert enktelt hotellrom er også 24 prosent dyrere enn på samme tid i fjor, samlet.
I Oslo er prisveksten på nesten 60 prosent.
– Folk stod på Flesland og Gardermoen og ringte: «Kan vi komme?» Hvis dere skal komme, tror jeg ikke det er hotellrom til dere, sier driftssjef Fladager.
Mange ledige stillinger
På nav sin stillingsportal arbeidsplassen.no er det nå 914 ledige stillinger innen reiseliv, hotell og overnatting.
Hotelldirektør Tor Gunnar Solvang viser frem det travle kjøkkenet på Utstein Kloster hotell på Mosterøy utenfor Stavanger. De er 16 ansatte, men har fem ledige stillinger. Søknadsfrist? Snarest!
– I fjor var det ikke en eneste bil på parkeringsplassen her. Jeg var alene på jobb, alle var permitterte, seier Solvang.
Flere ledige stillinger betyr også at tallet arbeisledige i bransjen er på veg ned.
– Vi har altså fått et motsatt problem enn under pandemien. Da var det mange arbeidsledige og få ledige stillingar. Nå er det veldig vanskeleg å få tak i arbeidskraft som kokker og servitører, seier seniorrådgiver i NAV, Gustav Svane.
På 2019-nivå
Peter Wiederstrøm er hotellrådgiver og samler og analyserer mye statistikk om bransjen. Han bekrefter det folket i bransjen føler.
– Hotellbransjen virker å ha kommet tilbake til normalen. Aktivitetene totalt sett er opp på 2019-nivå. Det viser tallene, forklarer Wiederstrøm.
Han poengterer at det i tillegg er stor pågang fra selskap som har planer om nye hotell.
– Vi hjelper til i flere prosjekt enn før pandemien. Det er tydelig at en igjen har fått troen på bransjen, sier han.