Beste årsresultat noensinne
– De aller fleste virksomhetene utviklet seg godt. Kjøpesentre hadde en solid omsetningsvekst, investeringsmarkedet for næringseiendom var svært godt og vi kunne bokføre solide resultater fra boligsalg. På tross av fortsatt svake markedsforhold for reiselivsnæringen oppnådde vår hotellvirksomhet en betydelig resultatfremgang fra 2020, sier Arne B. Sperre, konserndirektør for finans i en pressemelding
Resultatet før verdiendring og skatter ble 3,4 milliarder kroner, en økning på 29 prosent fra foregående år og ny rekord. Dette til tross for at mange av hotellene var stengt i hele eller deler av året.
Resultat før skatt ble 7,8 milliarder kroner, hvorav 4,4 milliard forklares av oppjusterte markedsverdier på konsernets eiendomsportefølje og fastrenteavtaler.
Ser positivt på 2022
Selv med høyere markedsrenter og økt usikkerhet i rammebetingelser som følge av Ukraina-krigen, håper og tror Sperre at gruppen vil klare å oppnå gode resultater også i år.
– I Norge er etterspørselen etter hotellrom økende, og omsetningstallene på våre kjøpesentre øker, og er nå betydelig høyere enn før pandemien. På tross av økte renter og høyere priser, virker det som Ola Nordmann har god økonomi og ønsker å bruke penger på handel, hoteller, opplevelser og uteliv.
Ungikk permitteringer
Det er nå stor mangel på arbeidskraft innen servering og reiseliv.
– Vi valgte å ikke permittere ansatte i hotellvirksomheten i siste runde rundt nyttår, det er vi glade for nå. Dermed er vi bedre rustet til å møte den økte etterspørselen.
Belåningsgraden (LTV) i konsernet er bare 28 prosent.
– Selv med økt usikkerhet og høyere markedsrenter er vi godt posisjonert for videre lønnsom vekst og til å kunne gjøre store kjøp og investeringer om det skulle oppstå interessante muligheter, sier Sperre
Droppet større avtaler
– Olav Thon Gruppen investerte i 2021 rundt 3 milliarder i eiendomsprosjekter og på egen eiendomsportefølje, men gjennomførte ingen større nye eiendomskjøp. Flere større eiendomstransaksjoner lot vi gå fra oss, både på grunn av høye eiendomspriser og fortsatt usikkerhet knyttet til pandemien sier Sperre. – Med en svært solid balanse, og solide likviditetsreserver har vi nå gode muligheter til å utnytte investeringsmuligheter om de skulle oppstå, legger han til.
Resultatfremgang for Thon Hotels
Ved utgangen av 2021 hadde Thon Hotels 12.500 rom fordelt på 83 hoteller i Norge og utlandet. 2021 var nok et svakt år for reiselivsnæringen, og spesielt markedsutviklingen i Oslo området var svak. Thon Hotels oppnådde en vesentlig resultatfremgang fra 2020 både som følge av et noe bedret hotellmarkedet og at hotelldriften i større grad var tilpasset det svake hotellmarkedet. Antall gjestedøgn på hotellene var i fjor 34 prosent bak 2019 og belegget var bare i snitt 36 prosent. Inntekt pr. tilgjengelig rom (RevPAR )var 345 kroner i fjor.
Butikkomsetningen i konsernets egeneide kjøpesentre i Norge og Sverige økte i fjor med 3,6 prosent i Norge og 6,4 prosent i Sverige.
Årlig leieinntektsnivå i eiendomsporteføljen økte med 80 millioner kroner til i overkant av 5,8 milliarder kroner i fjor. Ledigheten i porteføljen var 4,1 prosent.
59 prosent av leieinntektene kommer fra handel, mens hoteller og kontorer står for 14 og 15 prosent henholdsvis. Boligutleie utgjør 4 prosent.
I 2021 ferdigstilte konsernet to større boligprosjekter og har flere boligprosjekter under bygging. Totalt ble det solgt boliger for 950 millioner kroner i fjor.
Økte renter
Markedsverdien på konsernets eiendomsportefølje økte med 6 milliarder kroner til 116 milliarder kroner. Med økende renter vil også yieldene trolig øke, som bidrar til at eiendomsverdiene reduseres.
– For vår eiendomsportefølje, som vi selv ikke benytter i driften, betyr 0,5 prosentpoeng økning av avkastningskravet en verdireduksjon på 5 milliarder kroner til cirka 85 milliarder, forklarer Sperre.
På den annen side vil verdien av fastrenteavtaler øke. Porteføljen av finansielle instrumenter var ved årsskiftet 24 milliarder kroner, som i fjor hadde en markedsverdi på -1,4 milliarder kroner. Med økende renter snur dette.
– En endring i rentenivået med ett prosentpoeng antas å endre denne porteføljens markedsverdi positivt med 900 -1.000 millioner kroner, sier han.
Konsernet hadde rundt 30 milliarder kroner i gjeld ved utgangen av 2021. Gjennomsnittsrenten var 3,0 prosent.
– Alt i alt er konsernet godt forberedt om «uår» skulle inntreffe. En endring i eiendomsverdiene på fem milliarder vil trolig øke belåningsgraden til noe over 30 prosent, sier Sperre.
Olav Thon fyller 99 år i juni og ga seg som konsernsjef 1. mai. Han gir seg imidlertid ikke helt, og skal fortsette som arbeidende styreformann.