Før skulle alle bedriftsopplegg være hypereffektive, nå virker det som det er like viktig å treffes igjen og gjøre noe hyggelig sammen, sier Nils Henrik Geitle.
Foto
Hans Kristiansen

– Vi ser at vi treffer en megatrend i tiden

Publisert: 3. september 2021 kl 08.00
Oppdatert: 3. september 2021 kl 08.00

Etter det dominerer vanligvis utenlandske turister, men ikke i år heller. De Historiske Hotel & Spisesteder, som har 66 hoteller og 23 spisesteder godt fordelt over hele landet, melder om stor trafikk og gode omsetningstall.

– Frem til midten av august hadde vi en akkumuleret trafikkøkning på 26%, i forhold til i fjor. Økningen i våre bookingsystemer er også veldig bra og vi ligger 4% over tallene fra 2019, som var et rekordår. Alt dette er norske gjester, de ønsker å oppleve spesielle hoteller og det unike. Vi ser at vi treffer en megatrend i tiden som er veldig sterk, sier Nils Henrik Geitle, adm. dir. De Historiske Hotel & Spisesteder.

Kun 4% utenlandske

– Av alle bookingene våre har det så langt i år kun vært 4% internasjonale, mot normalt rundt 40%. Vi mangler jo svært mange utenlandske gjester, men norske gjester har kompensert for bortfallet. Utfordringen er når den norske ferien er ferdig i august, og vi kommer ut i september, da er reisemønsteret til nordmenn mye svakere enn det ville ha vært med internasjonale gjester. Utlendingene ville ha kommet i hele august, september og også i oktober. Vi ser det kommer noen internasjonale bookinger utover høsten, men det er først neste år vi tror de kommer tilbake for alvor.

Foto
Walaker Hotel hadde 98 prosent belegg i juli, mange av de små hotellene har vært mer eller mindre fullbooket i høysesongen.

Medlemmene våre på Sørlandet, Vestlandet og i Nord-Norge har gjort det veldig bra i sommer, men også i Innlandet. Røros har hatt god trafikk og Britannia i Trondheim, som er et stort hotell, hadde over 85 prosent belegg i juli. Noen av hotellene våre har hatt 95 – 96 prosent belegg, for eksempel Walaker Hotel som hadde 98 prosent belegg i juli. Mange av de små hotellene har vært mer eller mindre fullbooket i høysesongen, men også store hoteller, som Sola Strand Hotel, får en rekordsesong. Hotel Brosundet i Ålesund har også en rekordsommer og hotellene på Røros har gjort det veldig bra. Også Hotel Ullensvang var fullbooket i juli, selv om de har øket prisene.

Rekruttering – en utfordring for hele reiselivet

Saken fortsetter under annonsen

Spisestedene, som vi nå har 23 av som medlemmer, har også gjort det ganske bra. Særlig de som ligger utenfor byene opplever at norske gjester er tilbake og vil spise og kose seg. Norske gjester kjøper gjerne fulle menyer, ofte 5-rettere, og unner seg gjerne en ekstra flaske vin. I byene er det fortsatt litt usikkerhet med hensyn til smittetrykk, men med en gang folk kommer ut av byene ser vi at de slapper mer av.

Som bransjen ellers har mange av våre hoteller og spisesteder hatt problemer med å rekruttere nok ansatte. Det er en utfordring for hele reiselivet at vi mangler kokker og servitører, dette er noe vi må jobbe kontinuerlig med, det er et slit for mange å få fatt i nok fagfolk. Mange kokker og servitører har gått over til andre bransjer i løpet av pandemien, så vi jobber hele tiden med å rekruttere nye folk.

Vi har kjørt mange kampanjer mot det norske markedet før sommeren, der vi har fokusert på spesielle opplevelser, lokalmat og naturbaserte opplevelser. Vi har også laget enda flere av våre kortferie-produkter, der vi selger flere destinasjoner i én pakke. For eksempel har vi solgt dobbelt så mange sidersafari-pakker i Hardanger som i fjor. Rallervegen har solgt bra, likeså pakker med øyhopping og lokalmat utenfor Bergen. Vi har også en serie rundreiser kalt Matvegen, for å oppdage lokalmat, de er også populære.

Det er to ting som går igjen som krav fra gjestene; de ønsker en god frokost og de ønsker å kjøpe opplevelser, men det må være enkelt å bestille.

3 års ventetid på bryllup

Bryllupsmarkedet har også tatt av, der ser vi en skikkelig ketchup-effekt. Folk gifter seg som aldri før og noen av hotellene våre har ikke plass for brylluper før om tre år. Mange av våre steder er svært populære for bryllupsarrangementer.

Saken fortsetter under annonsen

Vi ser også at det er blitt ganske bra trykk i konferansemarkedet. Det virker som en del bedrifter ønsker å ha opplegg utenfor byene, for å oppleve ting sammen. De vil gjerne ha aktiviteter og ha naturbaserte opplevelser, de har teambuilding og incentivarrangementer. Før skulle alle opplegg være hypereffektive, nå virker det som det er like viktig å treffes igjen og gjøre noe hyggelig sammen. Der tror jeg mange av våre hoteller passer veldig bra, fordi de tilbyr noe mer enn bare en konferansemaskin. Det er som vanlig mange nye som ønsker å bli med i De Historiske, over 30 bedrifter fra 30 forskjellige steder i Norge som har søkt om medlemskap. Vi er fortsatt i fasen der vi tester potensielle nye medlemmer. Det skal være et trangt nåløye for å bli tatt opp som medlem, vi stiller høye kvalitetskrav.

Jeg er betinget optimist på vegne av våre medlemmer, men ser at vi går inn i en noe usikker høst og vinter, men vi tror absolutt at markedet er på vei tilbake, avslutter Nils Henrik Geitle.

Ferd vil inn i De Historiske

Det er nå konkrete planer om å etablere et aksjeselskap som skal ha ansvar for driften av De Historiske. Andresen-familiens investeringsselskap, Ferd, ønsker å gå inn med opptil NOK 50 millioner i dette selskapet. Per i dag er De Historiske organisert som et samvirkeforetak, eiet av medlemmene. Et ekstraordinært årsmøte i De Historiske, i slutten av august, skal behandle saken. Planen er å etablere et selskap hvor alle medlemmene får anledning til å kjøpe seg inn, sammen med Ferd. De Historiske vil da kunne investere mer i markedsføring, digitalt salg og systemutvikling, samt tilby medlemmene flere tjenester.

 

Ledige stillinger – reiseliv