- Vi har ikke skrinlagt noen hotellplaner og utsettelsene på ferdigstillelse er kun kommet på grunn av forhold vi ikke har vært herre over, sier Petter A. Stordalen.

Foto

Kate Gabor/Strawberry

- Vi har behov for flere tusen medarbeidere

Publisert: 30. september 2021 kl 11.01
Oppdatert: 30. september 2021 kl 11.08

Et stort antall rom og hoteller var under bygging da nedstengningen kom i mars 2020, alle prosjektene ble videreført. Alle medarbeiderne som ble permittert har fått tilbud om å komme tilbake og nå er det behov for flere ansatte.

Det må ha vært ekstremt utfordrende å være en stor operatør, både som eier og driver, i hotellbransjen de siste 18 månedene?

- Å ha cash i en krise er en ting, men folka er langt viktigere. Du finner ikke noen bedre og mer erfaren hotellmann enn Torgeir Silseth, i tillegg har han ro og sindighet. Han så laget vi gikk inn i krisen med, samholdet, den offensive holdningen og den enorme entusiasmen. Derfor klarte vi oss bedre enn de fleste, vi stengte færre hoteller og tok enormt mye markedsandeler. Vi hadde tillit fra bankene fra dag én og vi har fortsatt den samme tilliten som vi hadde før krisen. Det er fordi vi er veldig transparente og agerte før andre. Regjeringen agerte 12.mars, men allerede i slutten av februar hadde vi satt krisestab. 4.mars sa Torgeir Silseth at dette blir verre enn Tsjernobyl, og Finansavisen slo det opp på hele førstesiden. Vi var forberedt på det som kom, vi visste hva som skjedde i Nord-Italia og var sikre på at det samme kom til å skje i Norden. Vi hadde et lag som hadde jobbet sammen gjennom mange kriser, Torgeir og jeg har vært gjennom seks kriser sammen, så vi skjønte hva som måtte gjøres. Innsatsen hotellene våre har levert gjennom krisen skyldes kulturen vår. Vi har arrangert motivasjonssamlinger i 25 år, nå fikk vi på mange måter betalt for alt vi har gjort for å skape en sterk bedriftskultur og jeg vil si at vi hadde de beste folkene.

Vi så kompetanseflukten på grunn av pandemien ganske tidlig. Det er et enormt problem vi har nå med all kompetansen som er forsvunnet, vi kommer til å tape i konkurransen med utlandet hvis vi ikke løser det problemet. I første omgang vil det hjelpe mye om regjeringen slipper opp for innreise av utenlandsk arbeidskraft.

Dere har mistet mange dyktige medarbeidere pga oppsigelser og permittering (på et tidspunkt rundt 8000 av 13.000), hvor mange av er tilbake i jobb?

- Vi har tatt tilbake alle de som vil tilbake. Utfordringen nå er at veldig mange har funnet seg andre jobber, på grunn av at reiselivsbransjen i praksis har hatt næringsforbud så lenge. I hele Norden er det nå et stort behov for rekruttering til reiselivet, vi har behov for flere tusen, dette kommer til å bli en stor utfordring for oss fremover. Mye bransjekunnskap er forsvunnet, dagligvarebransjen har åpenbart tatt mange av kokkene våre.

Vi greide oss uten å kjøre redusert kapasitet på hotellene i sommer på grunn av for lav bemanning. Vi valgte å ikke pakke hotellene helt fulle noen steder, både av smittevernhensyn og ikke minst av hensyn til de ansatte. Innbookingen før sommeren var bra, vi trodde at vi skulle havne litt under fjoråret, men så kom trafikken som en slags ketchupeffekt. Vi leverte produktet rimelig bra, men utfordringen for gjestene er at vi driver et hotell og har smittevernregler som vi må følge, kapasiteten på frokostrestauranten er kanskje halvparten av det som er vanlig, det fører til at frokosten tar lengre tid. Nå sier myndighetene at de fleste restriksjonene skal være borte i løpet av september, så da bør vi være tilbake til normal operasjon. 

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke følger vil tapene dere har hatt under pandemien få for Nordic Choice?

- Vi hadde et stort antall rom og hoteller under bygging da nedstengningen kom i mars 2020, alle prosjektene ble videreført. Vi har stått ved alle forpliktelsene våre, vi har suksessivt åpnet gjennom pandemien. Det har vært krevende, ikke minst med selve byggingen, på grunn av restriksjoner på byggeplassene og innreise av byggearbeidere, så vi har hatt noen utsettelser, men vi har gjennomført prosjektene. Vi åpnet Villa Copenhagen, som har vært en kjempesuksess, i fjor sommer. Vi har åpnet Quality Hotel Ramsalt i Bodø og Clarion Hotel Post i Göteborg, så vi har åpnet hoteller løpende og har fortsatt mange prosjekter. Vi hadde tap i 2020 på hotellkonsernet på NOK 2,7 milliarder og vi kommer også til å få et stort tap i år, men vi hadde solide finanser ved inngangen til krisen og usedvanlig lav gjeld i hotellselskapet, så vi hadde tilgang på mye likviditet og etablerte tidlig tilgang på ekstra likviditet fra banken. Alt dette har tatt oss godt gjennom krisen. Vi har ikke skrinlagt noen hotellplaner og utsettelsene på ferdigstillelse er kun kommet på grunn av forhold vi ikke har vært herre over, som for eksempel leveranser fra utlandet og restriksjoner på byggeplassene.

Tror du kurs- og konferansemarkedet kommer tilbake?

- På konsernnivå ser vi nå at det er en enorm interesse for å møtes igjen ute i markedet. Svært mange skjønner nå at du ikke kan drive business og kulturbygging på Zoom og Hangouts. Hvis man tror at et møte kun handler om tema for møtet, har man misforstått. Noe av det viktigste ved et møte er nettopp å møtes og bygge nettverk. Mange store bedrifter vil ha medarbeiderne tilbake på kontoret, fordi de taper business. Det er et enormt oppdemmet etterspørselsbehov som vi nå kommer til å se på senhøsten, og ikke minst neste år. Jeg spår også at vi kommer til å få tidenes julebordsesong.

Comfort Hotel Hasle Linie kommer inn i det vanskeligste markedet i Norge, Oslomarkedet, hvordan bedømmer du dette markedet for tiden?

- Vi tar det markedet vi får og den jobben som er gjort her forteller mye om hvordan vi er organisert. De store konkurrentene våre har en mye mer top-down-filosofi, de er mer systemstyrte enn hva vi er. Hos oss driver direktøren hotellet som om det var hennes eget hotell, det er hun som må ta beslutningene og må bestemme hvilket behov de har for medarbeidere, det er ikke noe system på hovedkontoret som hjelper med det.

Oslomarkedet kommer tilbake og kommer til å være bra i 2022. Vårt neste hotell i Oslo blir Sommerro på Solli Plass, som åpnes i september neste år, det kommer til å bli noe helt unikt, et hotell som Norden aldri tidligere har sett.

Saken fortsetter under annonsen

 

Solgte aksjer for 570 millioner kroner

For å komme seg gjennom fjoråret kvittet Petter Stordalen seg med store deler av aksjeporteføljen.

Ved starten av 2020 hadde Strawberry Capital markedsbaserte aksjer for NOK 888 millioner. Ved utgangen av året satt de på aksjer for NOK 318 millioner.

I løpet av 2020 gikk gjelden fra 10,1 til 11,2 milliarder kroner.

I 2019 var inntektene i Strawberry over NOK 12 milliarder, i 2020 var de NOK 7,7 milliarder. Resultat før skatt ble minus NOK 2,8 milliarder i 2020.

I 2020 fikk konsernet NOK 330 millioner i coronastøtte fra den norske stat og 360 millioner den svenske.

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – reiseliv