Stor interesse blant internasjonale hotelloperatører for Norge
Hvordan er interessen for kjøp og salg av hoteller for tiden?
– Det er veldig mye penger, både i Norge og utenfor Norge som er på jakt etter hotellbygninger å investere i. Samtidig er det mange leietagere som har store problemer med å betale husleien. Det skyldes den gamle leiekontrakten med kun fastleie, eller minimumsleie. Før pandemien hadde vi 15 flotte år og ingen tenkte på at dette var noe problem. Nå viser det seg at selv om man trodde man hadde en lav minimumsleie, har man ikke hatt nok omsetning til å dekke den engang.
– Jeg tror vi bare har sett begynnelsen, det er veldig mange, både små og større leietagere, som har fått utsatt husleiebetalingen, kravene er jo ikke frafalt. I mange tilfeller varer utsettelsen til nå i høst, eller til neste år. Dette gjelder mange, fra Scandic og Nordic Choice, til de mindre. Jeg har også bare hørt om noen få som har fått leien permanent redusert. For eksempel har Pandox sagt at de ikke har redusert leiene, kun utsatt betalingsfristen. Jeg tror derfor vi kan få mange tilfeller der leiekontrakten blir gitt opp og selskapet går konkurs, eller at man rett og slett skifter operatør.
Hvilken type oppdrag tar dere?
– Før pandemien begynte Skandinavia, og særlig Norge, å bli så populære destinasjoner at internasjonale hotellaktører igjen begynte å få interesse for å etablere seg. De hadde mistet interessen tidligere på grunn av at det har vært vanlig med leiekontrakter med minumumsleie. Vi ser nå at det er store muligheter for at internasjonale hotelloperatører kan komme inn her med sine varemerker, på en eller annen måte.
– Vi følte også at det manglet noen som hjelper hotelleiere, og sørger for at de som driver hotellene de leier av dem, gjør en god jobb, det som på engelsk kalles asset management. En stor aktør, som for eksempel Eiendomsspar, har egne eksperter, men det er veldig mange små som har ett, eller en håndfull hoteller, gjerne med forskjellige operatører. Vi kan hjelpe disse med å sikre at operatøren gjør en god jobb. Det kan også være at de driver ok, men hva med selve bygningen, er vedlikeholdet på det nivået det bør være? Det er nå også større interesse fra huseiernes side for andre typer leiekontrakter, mer fleksible, der de også er med og tar risiko, men da får de også mer når det går bra.
– De fleste som jobber i hotellbransjen i Norge har aldri jobbet internasjonalt og sett hvordan ting gjøres andre steder, det er mye å lære ved å se hva som fungerer, og ikke fungerer andre steder, og det er en bakgrunn vi kan tilby.
– Både min kollega Reinier van der Veeken og jeg har også lang erfaring med å forhandle de mange hundresiders kontraktene som de internasjonale operatørene bruker, men som ikke er vanlig her hjemme. Vi kan finne ut hvilket varemerke som vil gi best uttelling for en hotelleiendom, ikke bare blant de som selv melder sin interesse, men også blant de som bør være interessert.
Hvilken type hoteller er det størst interesse for blant investorer?
– Det er veldig stor interesse for budsjetthoteller og så er det stor interesse for den nye typen hoteller som både Scandic og Choice har bygget de siste årene. Alle hoteller som bygges nå fremover vil være mindre fokusert på forretningsreisemarkedet enn tidligere. Det vil bli mer fokus på behovene til en som er på ferie, eller kombinert ferie og jobb. Det er mange som har lagt seg opp penger under pandemien, feriemulighetene utenlands har vært sterkt begrenset, så nå har de penger som kan brukes til etterlengede opplevelser, både i Norge og i utlandet.
Er internasjonale hotellvaremerker interessert i å komme til Norge?
– Jeg vet det er stor interesse blant internasjonale hotelloperatører for å komme til Norge. Vi har tidligere manglet tredjepartsoperatører, men nå har vi iallfall et par selskaper som kan ta en leiekontrakt og operere under et internasjonalt varemerke.
– Jeg tror vi vil se flere huseiere som er interessert i å inngå andre typer avtaler. Jeg tror managementavtalene er på vei tilbake, så lenge huseierne sitter på nok ekspertise. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal få en bedre balanse mellom de forskjellige kontraktstypene enn vi har hatt tidligere. I noen tilfeller vil Hilton, Marriott etc. drive selv, i andre tilfeller kommer det inn et driftselskap som kan drive for ett eller flere varemerker. Hvis jeg skulle inn på det norske marked med et internasjonalt varemerke, ville jeg nok starte med 3 – 5 hoteller, for å spre omkostningene på salg, markedsføring, teknologi, etc.
– Den distribusjonen de store utenlandske hotellvaremerkene har er enorm og de har millioner av medlemmer i sine lojalitetsprogrammer, så det vil bety svært mye for for norsk reiseliv å få dem inn.
Ville det ikke være enklere å kjøpe et eksisterende norsk/skandinavisk hotellselskap?
– Problemet med det er at de lokale operatørene sitter med alle leiekontraktene og de store, internasjonale hotellselskapene vil ikke ha den typen kontrakter. Da er det mer sannsynlig at et privat investeringsselskap er kjøper og så får en internasjonal operatør til å drive hotellene.
Er det for mange hoteller i store norske byer?
– Utviklingsprosessen for nye hoteller er lang og jeg tror belegget vil ta seg sakte men sikkert opp igjen, så jeg tror ikke det er for mange hoteller noen steder, hvis vi ser det over tid. Når det er gode tider vil alle bygge hotell, etter tre til fire år er hotellet ferdig, og da kan det være lavkonjunktur. Når utenlandske gjester kommer for fullt igjen, forventer mange av dem også en kvalitet, både på selve hotellet og på servicen, som er litt høyere enn den vanlige norske.
Er norske hoteller for like?
– Jeg tror vi trenger mer variasjon i hotellmarkedet. Når vi reiser ønsker vi en spesiell opplevelse, så vi må tilby noe som oppfattes om unikt. For eksempel Petter Stordalens The Thief, er en type hotell som vi ikke hadde her tidligere. Sommero på Solli Plass kommer sikkert også til å bli unikt. Men man trenger utenlandstrafikken for å fylle slike hoteller. Det er også mange spektakulære hotellprosjekter rundt om i Norge, men selv om man får byggetillatelse, er det likevel vanskelig å få noen til å investere store beløp. Og selv om man kan ta 10.000 kroner per natt, skal det mye til å betale tilbake hundrevis av millioner i investeringer, på et sted med begrenset sesong.
Tror du hotellandskapet i Norge kommer til å se helt annerledes ut om noen år?
– Jeg tror det kan bli mindre dominans av de store operatørene. At Scandic, Choice og Thon dominerer så sterkt i Norge, er ikke bra for kundene. Vi kan også få større tilbud i budsjettsegmentet, for eksempel hostels, der Nederland og Danmark ligger langt foran. Vi må få flere typer hotell-tilbud, alt skal ikke se likt ut, det er bra for gjestene og da blir det bra for reiselivet generelt.
Kan corona-pandemien blir en ”gamechanger” for hotellbransjen?
– Jeg tror det blir store endringer, både i gjestenes oppførsel og hvordan vi driver. Det svenske selskapet jeg er involvert i lager mobil-løsninger til hoteller, inkludert mobile nøkler. Etterspørselen er blitt tredoblet de siste månedene. Ingen vil lenger stå i kø for å sjekke inn, ingen vil ta i en penn som ligger i skranken, ingen vil ha et nøkkelkort, alt er på mobilen.
– Vanligvis glemmer folk ting veldig fort, men jeg tro gjestenes krav til hygiene kommer til å være enda større enn tidligere. I Norge har vi aldri hatt noe hygieneproblem i hotellbransjen, men vi må gjøre mer enn tidligere, og det blir dyrere.
Hva med Airbnb i konkurranse med hotellene fremover?
– Airbnb og lignende konsepter kan få problemer i konkurranse med hotellene post-covid-19. Fritidsreisende har frem til nå ofte valgt Airbnb, mens forretningsreisende i mindre gard har brukt den typen overnatting, ofte fordi reisepolicyen ikke har tillatt det av sikkerhetshensyn. Med ekstra krav til renhold på toppen, tror jeg utleiere som Airbnb vil få det vanskelig. I tillegg vil nok hotellene markedsføre seg med ekstra gunstige priser mot ferie-/fritidsmarkedet.
– OTA’ene, som Expedia og Booking.com, har også hatt et magert år og selger nå det meste de kan selge for å få inn kontanter.
Det ser ut som mange ansatte flykter fra bransjen og har funnet seg jobb andre steder?
– Det tror jeg er noe av det som blir vanskeligst for hotellindustrien de neste par årene. Vi sa opp tusenvis av ansatte og mange av disse har funnet seg andre jobber, og de kommer ikke tilbake. Vi har sett det i sommer på hoteller med mange gjester, som ikke har hatt nok bemanning. Hotellbransjen har mistet veldig mye kompetanse på grunn av nedstengningen av samfunnet.
Hvordan ser du på utsiktene i det norske hotellmarkedet fremover?
– Jeg tror vi får en liten nedgang i markedet igjen nå i høst. Forretningsreisemarkedet vil utvikle seg langsomt. Turismen tar nok ikke av for alvor før neste år, jeg har ikke tro på en kjempegod høst. Kanskje det tar av igjen i Nord-Norge til vinteren, men jeg tror storbyene kommer til å få en vanskelig vinter med mangel på både ferie-/fritids- og forretningstrafikk.
– Men bransjen kommer til å øke fremover, folk vil ikke slutte å reise, men det blir mer ferie-/fritidsreiser enn business. Jeg tror de neste 12 månedene blir en veldig spennende tid for hotellindustrien.