Accor’s toppsjef, Sébastien Bazin, er optimist på vegne av bransjen, men likevel bekymret for hva som kan skje i forretningsreisesegmentet.

Foto

Accor Hotels

 

Nedgang i internasjonale forretningsreiser bekymrer

Publisert: 6. oktober 2021 kl 11.45
Oppdatert: 6. oktober 2021 kl 11.45

Bazin deltok på International Hotel Investment Forum (IHIF) i Berlin, i begynnelsen av september, der fortalte han om hva Accor gjorde da pandemien slo til, og hvilke forventninger de har til markedet fremover. Bazin er positiv, men han tror mye blir annerledes.

- Vi har tradisjonelt 40% ferie-/fritidstrafikk, en andel som kommer til å øke dramatisk, med lengre opphold. Jeg er mer bekymret for nedgangen på 20%, som vi tror vil komme i internasjonale forretningsreiser. Nedgangen kan bli så mye som 25%. Jeg håper jeg tar feil, i de siste 15 år har vi for en stor del konsentrert oss om at 95% av gjestene kom fra utlandet, eller i forbindelse med innenlandske forretningsreiser.

Opprettet hjelpefond på 2,8 milliarder

23. mars 2020 var den verste dagen for Accors sjef: - Jeg hadde to timer til å bestemme om vi skulle sende en email til 290.000 medarbeidere om at vi måtte stenge hotellene fra 1.april. Dette var veldig urettferdig, spesielt for våre mange ansatte i Afrika, Syd-Amerika og Sydøst Asia, der regjeringene ikke tilbyr så mange velferdsgoder, der du etter bare fire dager står uten inntekt. Og det ble min feil. Jeg sendte emailen klokken 13 og hadde et styremøte klokken 17, der vi skulle stemme over aksjeutbyttet, som markedet allerede hadde fått beskjed om. Jeg fortalte styret, der jeg er leder, at vi måtte avlyse utdeling av utbytte og ba om at 25% av de EUR 280 millionene (NOK 2,8 milliarder) som egentlig skulle fordeles som utbytte, ble satt i et fond, Heartist, for å hjelpe medarbeidere som trengte hjelp.

De rundt 2000 ansatte ved Accors hovedkvarter i Paris ble redusert til 12 på de mørkeste dagene, med rundt 1000 som jobbet hjemmefra, resten ble permittert.

– De fleste er tilbake nå og vi har ikke mangel på medarbeidere. Å finne innsparinger på EUR 200 millioner (NOK 2 milliarder) var lettere. 95% av innsparingene er blitt gjort i administrasjonen, der medarbeiderne har lettere for å finne nye jobber.

Forholdet til hotelleierne rundt omkring er blitt bedre under pandemien. Vi har aldri jobbet så tett med eierne som i de siste 18 månedene, sa Sébastien Bazin.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke varig demper på etterspørselen

På IHIF deltok også Hiltons toppsjef Chris Nassetta og Marriott Internationals CEO, Tony Capuano. De fortalte om utfordringer, bekymringer og fremtidsutsikter for deres egne selskaper og for hotellbransjen generelt.

Nassetta sa at en av de største utfordringene under pandemien var at hotellederne hadde to bekymringer samtidig, hensynet til medarbeiderne og hensynet til selskapet. Vanligvis er de to adskilt. Nassetta sa at han følte stolthet og optimisme med tanke på hvor Hilton var i dag og hvor de er på vei.

- Jeg er stolt over våre 450.000 team-medlemmer i 120 land, hvordan vi har støttet eiere og lokalsamfunnene.

Både Capuano og Nassetta er overbevist om at pandemien ikke har lagt en varig demper på etterspørselen.

– Det er ikke skapt et scenario hvor folk vil reise mindre, men mer. Etterspørselen vil bli større enn den har vært. Folk vil prioritere det de ønsker mest, som er opplevelser og menneskelig interaksjon. Vi får to eller tre år med uro og det vil absolutt forandre reisemønstre, oppførsel og budsjetter, mye kommer til å bli forandret, sa Nassetta.

- Om fire, fem års tid vil markedet stort sett være det samme som i 2019, kanskje litt mer ferie- og fritidsreiser. Folk tenker at de trenger å leve litt mer ettersom forholdene normaliserer seg, men vi får ikke 65%, 70% eller 75% belegg midt i uken uten forretningstrafikken, sa Marriotts Tony Capuano.

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Ledige stillinger – reiseliv