Covid 19 restriksjonene ble brutalt for mange hoteller og serveringssteder

Foto
Solveig Vikene / NTB

Eiendoms- og hotellkonsernet Flying Elephant gikk med over 600 millioner kroner underskudd i fjor

Publisert: 14. desember 2021 kl 09.12
Oppdatert: 14. desember 2021 kl 10.36

Det var vårt verste år noensinne, sier konsernsjef Anders Moe til DN

Flying Elephant eier hotellkjeden First Hotels og eier 13 hoteller.

Inntektene falt fra 471 millioner i 2019 til under 200 millioner i fjor. Likevel var det konkursen i hotellselskapet Maribel som hadde størst påvirkning. Nedskrivningene knyttet til den konkursen, i form av akjser og utbetalte renter, utgjorde så mye som drøyt 400 millioner kroner i fjor.

Maribel ble etablert høsten 2018. Det var hotellutviklingsselskapet Belvar som fusjonerte med First Hotels/Tribe Hotels.

– Det ble en trist og kostbar affære. Både vi og de anerkjente internasjonale partnerne hadde stor tro på Maribel, men vi ble truffet av en rekke uheldige omstendigheter utenfor vår kontroll, sier Moe til DN

I kjølevannet av konkursen er Mads Jacobsen og Rune Firing sammen med eiendomsutvikleren Alf Ulven siktet for grov økonomisk utroskap.

– Tapene vi sitter igjen med fra konkursen er betydelig. I regnskapene for 2020 summerer de seg til 623 millioner kroner. Vi hadde gitt betydelige lån til selskapet i tillegg til at det ikke betalte leie for hotellene våre, fortsetter Moe.

Saken fortsetter under annonsen

Asmund Haare har ofte blitt referert til som hotellbransjens Houdini, da han ofte har vært i hardt vær siden han etablerte Flying Elephant i 1993.

Moe forklarer at de har blitt dømt nord og ned en rekke ganger, men at det har klart seg rimelig bra, til tross for den verste krisen i hotellbransjens historie.

Vi har restrukturert konsernet, bygget en helt ny organisasjon etter Maribel, og vi har solgt tre hoteller, blant dem Grims Grenka og Millennium i Oslo. Salgene har vist oss at vi eier gode eiendommer med gode verdier. Og vi har fortsatt eiendommer som verdsettes til over to milliarder kroner der belåningsgraden er 55 prosent, sier han.

Etter 2020 er den samlede gjelden i konsernet på nesten 1,6 milliarder kroner. Den bokførte egenkapitalen er ved starten av 2021 negativ med drøyt 20 millioner kroner, men pluss 425 millioner kroner i morsselskapet.

– Fremover vil vi konsentrere oss om å utvikle eiendommene. Vi har beholdt porteføljen med regionale hoteller i Sverige samt noen utviklingstomter, og der finnes det betydelig utviklingspotensial. Nå vet vi jo selvfølgelig ikke hvordan denne pandemien ender, men vi føler vi har god kontroll og velger å se fremover og ikke på de to vanvittige årene vi har bak oss, avslutter Moe

 

Ledige stillinger – reiseliv