Troll, haugafolk, huldra, nøkken, norsk folketro og gamle fortellertradisjoner skal lokke turister til Norge og Hallingdal. Ekspert på film- og opplevelsesturisme, Ian Brodie, mener potensialet er stort.
- Hallingdal har flott natur, men det er alle folkehistoriene som levendegjør området og som gjør at stedet skiller seg fra andre turistdestinasjoner, forteller Ian Brodie.
Ian Brodie fra New Zealand regnes for å være verdens fremste ekspert på film- og opplevelsesturisme. Hans turistguider om Ringenes Herre - og Narnia-filmene, har solgt mer enn 1,4 millioner eksemplarer. Brodie jobber idag som markedssjef i Hobbiton Movie Set & Farm Tours, som også har vært location for Peter Jacksons filmer om Hobbiten.
Saken fortsetter under annonsen
Nylig var Ian Brodie i Hallingdal for å gi råd og inspirasjon til hvordan regionen på sikt kan utvikles til en kultur- og filmturismedestinasjon.
Det er norske Nice View Studio med Pål Rørby i spissen, som tok initiativ og inviterte Brodie til Hallingdal. Sammen med Øyvind Steensen, har Rørby skapt trollet Rampus og gjort det til hovedfigur i et univers basert på norsk folketro. Ønsket er at kombinasjonen av vakker natur og fortellinger om troll, nøkken, haugafolk og huldra, på sikt skal lokke turister til Norge og Hallingdal.
Pål Rørby og Ian Brodie møttes på et filmturismeseminar på Lillehammer ifjor og filmturisteksperten ble raskt trollbundet av Rampus.
- Jeg synes dette prosjektet er fantastisk. Det har alt. Flott natur, folketro og gode historier. Mange filmer er konstruert rundt myter, men Rampus er bygd på virkelig folketro og det gjør prosjektet ekstra unikt, sier Brodie.
Neste år kommer historiene om Rampus i første omgang ut som kortfilm og som illustrert barnebok. Rørby og Steensen ønsker å skape opplevelser, attraksjoner og aktiviteter i Hallingdal som kan knyttes direkte til Rampus-universet.
- Vi ville være tidlig ute med å få råd fra eksperter på hvordan vi kan etablere Hallingdal som folketroens vugge. Interessen for prosjektet er stort, men det tar tid å etablere historiene og få på plass attraksjonene. Vi har ønsket å etablere Hallingdal som folketroens turistdestinasjon parallelt med at bøkene og filmene kommer, og ikke i etterkant. Da er det for sent. Hvem kan vi lære av? Hvorfor ikke de størst? New Zealand, Ringenes herre, Ian Brodie, forteller Pål Rørby.
Om Rampus
Rampus er et lite troll, eller rettere sagt, en gutt av haugafolket. De lever nesten like sterkt i sagn og historier i Hallingdal i dag, som for flere hundre år siden. Rampus er hovedpersonen, og fungerer som en guide og bindeledd mellom menneskenes og trollenes univers. Alle skapninger i Rampus-universet er hentet direkte fra folketroen, både med tanke på utseende, karakter, evner og krefter. I tillegg til haugafolket dukker nøkken, huldra, draugen og andre fantastiske skapninger som kvernknurrer, forregrimer og haugkaller opp.
Braveheart, Harry Potter og Ringenes Herre
Film- og kulturturisme, også kalt «set-jetting», er en økende trend, og mange land opplever en økning i antall turister og i inntekter fordi folk velger reisemålet sitt ut ifra steder og byer de har sett på film. Populære destinasjoner har blant annet vært Wallace Monument i Skottland som fikk økt besøk etter Mel Gibson-suksessen Braveheart. Folk strømmer fortsatt til Alnwick Castle i England etter å ha sett slottet i
Saken fortsetter under annonsen
Harry Potter-filmene og i Stockholm har Millenium-filmene lokket til seg turister. I følge en rapport har Stockholm tjent 960 millioner SEK på turister som besøker Lisbeth Salanders hjemby. På New Zealand har Ringenes Herre-filmene bidratt til at omsetningen i reiselivet på økte med 40 prosent fra 2000 til 2006. Rundt de tre filmpremierene har det vært snakk om en vekst i reiselivet på 400 prosent.
Foto: VisitNORWAY