Gilde juleaquavit - årgang 29
Gilde juleaquavit 2016 kombinerer norsk kultur med smaker, krydder og tradisjoner fra fire verdenshjørner, noe som setter et helt spesielt preg på årets utgave. Med den unike Solerametoden, sørger Arcus for å spare en andel juleaquavit hvert år, som benyttes som base for neste årgang. Det betyr at 2016-årgangen av Gilde juleaquavit (V-pris NOK 399,90 - 70cl.) inneholder dråper helt fra første utgave, i 1988.
– Det spesielle med Gilde juleaquavit er at vi har valgt å kombinere den tradisjonsrike norske akevitten med krydder fra hele verden, blant annet karve fra Inderøy, stjerneanis fra Kina og fennikel fra Tyrkia. I tillegg er fatene laget av europeisk eller amerikansk eik og brukt av sherryprodusenter fra Jerez-distriktet i Spania. Det ærverdige nasjonalbrennevinet får på denne måten en spennende smakssammensetning. Vi håper at årets juleaquavit bidrar til å opprettholde de norske mat- og drikketradisjoner, sier Halvor Heuch (bildet), fagdirektør brennevin i Arcus.
De komplekse, dype tonene i Gildes juleaquavit er et resultat av Arcus’ mangeårige erfaring med å velge riktig fat for å lagre norsk akevitt.
– Det å velge ut de riktige fatene, er et fag i seg selv og det viktigste når man skal lage skikkelig akevitt. Sammen med lagringstiden og kryddersammensetningen, avgjør alderen på fatene den endelige karakteren til akevitten, sier Heuch.
Akevitt er definert som et brennevin med hovedaroma fra karve og/eller dill. Akevitt skal inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol, og spriten kan fremstilles av korn, poteter eller andre jordbruksprodukter. Idag er det de nordiske land og Tyskland som fremstiller akevitt. Norsk akevitt skiller seg fra andre nordiske og tyske akevitter ved at den er produsert av potetsprit, og lagret på gamle sherryfat.
Les hele artikkelen i HRR nr.6
Saken fortsetter under annonsen