1 av 2 reiselivsbedrifter sier de har et udekket kompetansebehov. NHO Reiseliv er klar på at unge, som satser på et yrke innen reiseliv, har gode og varierte karrieremuligheter.
53 prosent av reiselivsbedriftene oppgir, i NHOs ferske kompetansebarometer, at de har et udekket kompetansebehov. 45 prosent svarer at de har tapt kunder eller markedsandeler på grunn av udekket kompetansebehov.
- Reiselivsnæringen er blitt en moderne næring i vekst, og tiltrekker seg utenlandske gjester som aldri før. Det betyr at mulighetene er store for de som ønsker å jobbe i reiselivet. Denne næringen byr på sikre jobbmuligheter, og trenger alt fra kokker og servitører, til regnskapsførere, guider og webdesignere, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold (bildet) i NHO Reiseliv.
Videre viser kompetansebarometeret at det er et stort behov for ansatte med yrkesfaglig utdanning. Drøyt 60 prosent av alle bedriftene svarer at de har behov for å rekruttere personale med yrkesfaglig bakgrunn. Av disse igjen oppgir 15 prosent at de har behov for ansatte med yrkesfaglig utdanning innen restaurant- og matfag.
- Norge har i løpet av de siste 25 årene bygget seg opp som en kokkenasjon i verdenstoppen, og dyktige kokker som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte innen hotell- og restaurantnæringen. Kvalifiserte kokker spesielt, kommer til å bli mer og mer etterspurte ettersom norsk mat med gode råvarer er på vei til å bli en sentral del av det norske reiselivsproduktet, sier Krohn Devold.
Barometeret viser imidlertid at det er en liten nedgang i kompetansebehovet blant reiselivsbedrifter sammenlignet med 2015. Da svarte 62 prosent av reiselivsbedriftene at de hadde et udekket kompetansebehov.
NHO Reiseliv-direktøren tror en svak nedgang i kompetansebehovet kan henge sammen med krisen i olje- og gassnæringen, som påvirker reiselivet generelt og konferansemarkedet spesielt.
- 2016 kan bli et tøft år for store deler av hotellnæringen. Innstramminger i norsk næringsliv treffer hotellene hardt. Desto viktigere blir feriemarkedet for å motvirke nedgangen. Flere utenlandske gjester og flere nordmenn som ferierer i Norge må til for å dempe noe av fallet i forretningsmarkedet, sier Krohn Devold.