Bot + inndraging av skjenkebevilling er ulovlig

Publisert: 8. desember 2014 kl 16.16
Oppdatert: 8. desember 2014 kl 16.16
Bot og inndragning av skjenkebevilling er et brudd på forbudet mot dobbeltstraff i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), slår Sivilombudsmannen fast. Dermed mister ikke Londskråga Pub
Saken fortsetter under annonsen
i Kristiansand skjenkebevillingen i fire uker. Det er første gang en offentlig instans i Norge kommer til en slik konklusjon i skjenkesaker.
  1. april ifjor fikk Londskråga Pubet forelegg på 20.000 kroner etter at politiet avdekket skjenking av mindreårige på serveringsstedet. Bedriften erkjente forholdet og vedtok boten. 4. juni vedtok kommunen å inndra skjenkebevillingen i fire uker. NHO Reiseliv klaget på vedtaket med bakgrunn i forbudet mot dobbeltstraff i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).
Etter at både kommunen og Fylkesmannen opprettholdt vedtaket om inndragning, bragte NHO Reiseliv saken inn for Sivilombudsmannen.
  1. november ga Sivilombudsmannen NHO Reiseliv medhold i saken.
«Ettersom foreleggsaken og inndragningssaken var to parallelle og separate forfølgninger, og forfølgningen i foreleggsaken ble avsluttet 13. mai 2013, mens forfølgningen i inndragningssaken fortsatte til 20. februar 2014, ble selskapet straffet to ganger for samme forhold. Inndragningsvedtaket er følgelig i strid med forbudet mot dobbeltstraff i EMK protokoll 7, artikkel 4.», skriver sivilombudsmann Aage ThorFalkanger
Saken fortsetter under annonsen
i uttalelsen. – Denne uttalelsen klargjør at straffeforfølgning og inndragning må gjøres parallelt, ellers strider det mot forbudet mot dobbeltstraff. Samtidig øker beviskravet. Med bakgrunn i denne uttalelsen må brudd på alkoholloven, som at noen er åpenbart påvirket, bevises utover enhver rimelig tvil, sier advokat Kjell OlaBerg i NHO Reiseliv, som har ført saken for NHO Reiseliv.  

Ledige stillinger – reiseliv