Nå er det ikke lenger straffbart å forlate en restaurant eller annet serveringssted uten å gjøre opp for seg, forutsatt at man oppgir navn og adresse. Det fastslås i den nye straffeloven, som trådte ikraft 1.oktober.
Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal frykter loven vil bli misbrukt. - Hvis dette brer om seg, må man til slutt kanskje betale forskudd på restaurant, sier han til NRK.
Statssekretær Vidar Brein-Karlsen
Saken fortsetter under annonsen
i Justisdepartementet understreker at det fortsatt vil være ulovlig å stikke fra regningen. - Spørsmålet lovgiver har endret syn på er om det også skal være straffbart etter at identiteten er kjent. Hvis man ikke er betalingsdyktig, men gir inntrykk av at man kan betale, vil det kunne straffes som mindre bedrageri, sier Brein-Karlsen.
Justisdepartementets lovavdeling opplyser til NRK at man kan vurdere en lovendring "hvis det viser seg å bli et problem at man nå unntar tilfeller der den som forlater stedet har oppgitt navn og adresse". Uheldig signal
- Når en høyesterettsdommer benytter uttrykk som "galimatias " og "tøvete" om enkelte av endringene, forutsatt at Matningsdal er sitert korrekt, så er det jo bekymringsfullt. Det er jo derimot ikke helt uvanlig at politikere, i sin overdrevne tro på å løse alle utfordringer gjennom lovgivning, trår feil eller skyter langt over målet, sier Jostein Hansen
Saken fortsetter under annonsen
, direktør arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.
- Når det gjelder spørsmålet om at det ikke lenger skal være straffbart å gå ifra en restaurant uten å betale for seg, bare man oppgir navn og adresse, så er det åpenbart et uheldig signal. Hvis dette får den konsekvensen at gjester ikke gjør opp for seg, må restaurantene innrette seg og enten forlange at kredittkort registreres, eller at det tas depositum før man får servering. Dette gjøres også i dag ved større arrangementer og på hoteller. Jeg registrerer jo også at "bedragerilignende tilfeller" fra nå av skal straffes med bøter, og ikke som tidligere med fengsel eller bøter.
Når dette er sagt må man også kunne tillate seg spørsmålet om dette har vært "straffbart" tidligere, eller kommer til å bli straffeforfulgt i fremtiden? Vi registrerer at så godt som alle mindre, straffbare forhold henlegges, med den konsekvens at man heller ikke bruker tid på å anmelde mange forhold, sier Jostein Hansen.