Foto: Chic Kids

Barnemenyene på norske restauranter inneholder for mye usunn mat

Publisert: 23. september 2020 kl 11.17
Oppdatert: 23. september 2020 kl 11.17

Nesten 70 prosent av norske restauranter dropper sjømat på barnemenyen. Det viser en undersøkelse fra Norges sjømatråd. Hvorfor blir ikke barn tilbudt mer sjømat når de skal ut og hygge seg?

Statistikken viser at sjømatkonsumet i Norge er fallende, spesielt blant de yngste. Det er bekymringsfullt, fordi mange kan gå glipp av viktige næringsstoffer som sjømaten inneholder. Forskningen viser at mat som spises ved sosiale anledninger i trivelig atmosfære, slik som på restaurant, kan gi gode smaksopplevelser. Altså kan et restaurantbesøk bidra til at barna får positive opplevelser og økte preferanser til sjømat.

Barnemeny-undersøkelsen

Vi vet fra Ungkostundersøkelsen at dagens barn spiser mer godteri enn fisk, og vi vet at bare 18 prosent av unge mellom åtte og 19 år, spiser fisk i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger (Ipsos for Norges sjømatråd, 2019). På bakgrunn av de nedslående tallene, utførte Norges sjømatråd sist høst stikkprøver av barnemenyene til mellom tre og fem restauranter i hvert av landets fylker. Totalt ble 58 menyer bestående av 258 ulike matretter undersøkt. Det ble avdekket at 69 prosent av restaurantene ikke har fisk eller skalldyr på menyen, og av alle de 258 rettene var det bare syv prosent som inneholdt sjømat. Altså var det det 40 av 58 restauranter som ikke tilbød sjømat til sine yngste gjester.

Frist de minste

Saken fortsetter under annonsen

Barn har en medfødt preferanse for søt, fet og salt mat. Undersøkelser fra Nofima viser at foreldre gjerne vil at barna skal få spise mat de liker, særlig ved festlige anledninger. Samtidig er foreldrene villige til å strekke seg langt for å unngå krangel rundt middagsbordet. Et vellykket restaurantbesøk kjennetegnes jo av god mat og hyggelig stemning. Da er det selvfølgelig lett å velge minste motstands vei og bestille fastfood til minisjefen ved bordenden. Sånn sett er det ikke overraskende at det sjelden er fisk og skalldyr som ligger på barnas fat når familien er ute og spiser.

Det er ikke restaurantenes ansvar å belære ettergivende foreldre, og det er forståelig at maten restauranten tilbyr gjenspeiler det gjestene etterspør. Restaurantene lever tross alt av å selge mat. Samtidig er det nå en gang slik at dersom ikke tilbudet finnes så blir det heller ikke kjøpt eller spist. Er det pølser og pizza som står på menyen, så er det også det som velges. Men da er det heller ikke utenkelig at sjømatretter tilpasset barn blir både kjøpt og spist, dersom de finnes på menyen. Derfor bør kokkene i større grad få anledning til å bruke sin kompetanse til å lage spennende retter av fisk og skalldyr som kan friste de minste. Det ansvaret bør restauranteierne være seg mer bevisst.

På tide med debatt

På få år har sjømatkonsumet til unge mellom 18 og 34 år sunket med 44 prosent. Også blant småbarnsforeldre er konsumnedgangen stor. Det er spesielt bekymringsfullt fordi det er foreldrene som legger grunnlaget for barnas spisevaner.

Det er på tide at vi tar et bevisst standpunkt til hva vi ønsker å lære barna våre om hva som er festmat og kosemat, både hjemme og på restaurant.

Vi bør drøfte hva barnemenyene på norske restauranter skal inneholde og hva slags festmat vi tilbyr barna våre: Usunn hurtigmat, retter som er rike på næring eller ja takk begge deler? Vi bør drøfte om vi i det hele tatt trenger egne barnemenyer på spisestedene. Kan barna få voksenmeny med flere valgmuligheter til halv pris i stedet?

Ikke bare foreldrene, men alle voksne som tilrettelegger for barns måltider, har et ansvar for å snu den negative trenden i sjømatkonsumet. Det gjelder også spisestedene.

Saken fortsetter under annonsen

Siril Alm (forsker Nofima), Stian Gjerstad Iversen (rådgiver og kokk Nofima) og Christina Neumann (kommunikasjonsrådgiver Norges sjømatråd)

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR

Ledige stillinger – reiseliv