Sivilombudsmannen anbefaler en restauranteier å gå til søksmål fordi en midlertidig inndragning av skjenkebevillingen og ileggelse av forelegg er funnet å være i strid med forbudet mot dobbeltstraff. Fylkesmannen vil ikke omgjøre sin beslutning. En anbefaling fra ombudsmannen om søksmål gir saksøker rett til fri sakførsel.
I en uttalelse fra Sivilombudsmannen november 2014, ble Fylkesmannen i Vest-Agder bedt om å gjøre en ny vurdering av inndragningen av skjenkebevillingen for Lund Restaurantdrift AS fordi dette innebar dobbeltstraff og var dermed i strid med de europeiske menneskerettighetene. Fylkesmannen opprettholder imidlertid inndragningen, og viser til at
Saken fortsetter under annonsen
Helse- og omsorgsdepartementet vurderer saken som avklart og at fylkesmannen derfor forholder seg til departementets syn som overordnet fagorgan.
I den aktuelle saken mener Sivilombudsmannen at bevillingshaveren ble straffet to ganger for samme forhold fordi både kommunen og påtalemyndigheten forfulgte saken ved inndragning og ileggelse av forelegg, uten at disse hadde tilknytning til hverandre.
- Etter mitt syn har hverken fylkesmannen eller departementet fremsatt en overbevisende argumentasjon som gir grunn til å revurdere konklusjonen i denne saken. Så lenge forvaltningen fastholder sitt syn, er det lite hensiktsmessig å fortsette en korrespondanse om dette, og vi anbefaler derfor restauranteieren å gå til søksmål, sier Aage Thor Falkanger, sivilombudsmann.
Han viser til at uklarheten om hva som er gjeldende rett har ført til ulik forvaltningspraksis, både blant kommunene og fylkesmennene. Dette krever derfor en rettslig avklaring, etter ombudsmannens syn.
En orientering om anbefalingen er også sendt Stortingets presidentskap.