7 av 10 nordmenn har planer om å dra på ferie- eller fritidsreise denne høsten. Mange velger både fjell og storby.
TNS Gallup har på oppdrag for NHO Reiseliv spurt 1000 nordmenn over 18 år om deres reiseplaner i høst. 1 av 5 har planer om å reise vekk i selve høstferien. Like mange reiser bort flere helger i høst.
Tilsammen svarer 7 av 10 at de skal på ferietur i en eller annen form denne høsten. På spørsmål om hvor nordmenn skal reise, har det vært mulig å svare både Norge og utlandet. Av de som har ferieplaner i høst, skal omlag halvparten (43 prosent) reise i Norge. 58 prosent svarer at de skal besøke et annet land i Europa.
- Den generelle trenden om at vi tar flere og kortere ferier gjelder også om høsten. Da tar man for eksempel en helg i København, mens neste tur går til hytta på fjellet. Mye tyder på at disse to ferieformene ikke konkurrerer direkte med hverandre. De fleste rekker både en storbyhelg i Europa og feriedager i norske fjell, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold (bildet).
NHO Reiselivs gallupundersøkelse viser at flertallet bor privat, enten i egen eller lånt hytte eller hos familie og venner, når de ferierer i Norge om høsten. 26 prosent skal bo på hotell, mens bare 1 prosent planlegger å leie bosted via Airbnb.
De fleste som skal ha høstferie i Norge, reiser på fjellet. NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold sier at nordmenns higen etter fjellferie og friluftsaktiviteter er helt i tråd med utviklingen internasjonalt.
- Aktiv ferie er den ferieformen som øker mest på verdensbasis, og da er det naturlig at dette også gjelder oss. Norge er dessuten et perfekt ferieland for de som ønsker en aktiv ferie. Vi har fantastisk natur, mangfold i opplevelser og behagelige temperaturer. Våre reiselivsaktører er dessuten blitt svært gode på opplevelsessegmentet, sier hun.
Uberørt av kronekurs
Saken fortsetter under annonsen
Kun én prosent av de spurte sier kronesituasjonen har hatt stor betydning for deres valg om å feriere i Norge i høst.
- Det viser at Norges økte popularitet som ferieland kommer av at vi har et attraktivt tilbud. Den jobben reiselivsbedriftene selv har gjort for å styrke opplevelsesfokuset i Norge, er helt avgjørende. Spesielt gjelder dette produktutviklingen og den kvaliteten som tilbys på mange reiselivsprodukter i dag. Vi ser også en annen måte å jobbe på i reiselivet. Det er mye større fokus på samarbeid blant bedriftene og at man trekker på hverandre. Man har gått vekk fra den mentaliteten hvor man sitter på hver sin tue og jobber med sitt. Summen av alle disse elementene fører til den fantastiske veksten reiselivet opplever, sier Krohn Devold.