Skilt om Munch på Munchs fødested Løten.
Foto
Marius Grøsby

Mat og opplevelser som øker interessen for Munch

Publisert: 27. januar 2021 kl 15.38
Oppdatert: 28. januar 2021 kl 08.18

Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet, kaller det et unikt samarbeid som øker interessen for Edvard Munch.

I forbindelse med Edvard Munchs 150 årsjubileum i 2013 (f. 1863 – d. 1944) tok Løten kommune, Munchs fødested, et initiativ til å samle de stedene som har tilknytning til Edvard Munch for felles profilering, kunnskap og aktiviteter. Munch ble født i Løten og han levde og malte mange av sine verk i Kragerø, Åsgårdstrand, Ramme, Ekely og Moss. Farsslekta fra Vågå og morsslekta fra Fredrikstad er også med i prosjektet.

Avfotografering av portrett av Edvard Munch tatt av ukjent fotograf ca. 1892.

Foto
Avfotografering av portrett av Edvard Munch tatt av ukjent fotograf ca. 1892. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Etter jubileet ønsker stedene å fortsette samarbeidet for å utvikle et helhetlig opplevelsestilbud bygget på Edvard Munchs kunst og liv. Målet er å bygge kunnskap om Edvard Munchs tilknytning til stedene og bidra til økt besøk, forteller Maya Nielsen, prosjektleder og reiselivsleder for Visit Fredrikstad og Hvaler.

For å klare dette må de heve kvaliteten på opplevelsene og produktene. I tillegg vil de øke kunnskapen på stedene og i regionen, men også nasjonalt og internasjonalt. Et steg i denne retningen skjer i disse dager når det monteres nye informasjonsskilt på disse stedene.

4,7 millioner i gave fra DnB Sparebankstiftelsen

I 2019 fikk Munch-nettverket 4,7 millioner kroner i gave fra DnB Sparebankstiftelsen. Disse pengene har nå gått til nye informasjonsskilt, i tillegg til opplevelser knyttet til hage og landskap på stedene og en digital kunnskapsplattform som retter seg mot ungdom. Sistnevnte vil bli lansert tidlig i 2021.

Saken fortsetter under annonsen

I 2021 åpner også Ramme på Hvitsten for fullt. Dette stedet blir et hotell, galleri og besøksgård i ett. I tillegg åpner også MUNCH, det nye Munchmuseet i Bjørvika i 2021 samt at Nasjonalmuseet åpner i 2022. Dette vil være med på å skape stor internasjonal oppmerksomhet rundt Edvard Munch og de aktuelle stedene i regionen. Det vil også gi økt lokalt fokus på stedenes historie og hvilken tilknytning de har til kunstneren, tror prosjektleder Maya Nielsen.

Inspirert av Munchs mattradisjoner

Ved alle disse stedene er det også utvalgte matprodusenter og serveringsteder som bruker Munch som inspirasjon og som en del av deres historiefortelling. For eksempel har Bessheim Fjellstue brukt oppskrifter fra Edvard Munchs oldemor Christine Storm Munchs kokebok i arbeidet med sommermenyen for 2021.

Bessheim Fjellstue i Vågå er et av serveringsstedene som lar seg inspirere av Edvard Munch og hans liv.
Foto
Bessheim Fjellstue

Munch skriver nemlig om mat og matgleder han har i livet i flere brev han sendte til familie og venner. Det finnes hundrevis av henvisninger til alt fra fester, gode måltider, sanking av sopp, fisking og dyrking av frukt og grønnsaker.

Allerede som 11-åring sender han brev til sin far Christian Munch med beskrivelse av måltidene da han besøkte Engelhaug Østre på Ådalsbruket på Løten. Her fisket de ørekyte «så store som småsild» skriver Munch. Han skriver også at han fikk jordbær og melk av en mann på bryggen som sa han kjente faren.

I brevene kommer det også fram at han under krigen får tilsendt torsk og makrell fra Kragerø. Selv bor han på en gård på Ekely i denne perioden. På gården har Munch kyr og griser og dyrker frukt og grønnsaker.

Saken fortsetter under annonsen

Også på Ramme holdt han griser, og sendte ofte flesk til sin tante Karen Bjølstad i Fredrikstad. Dette til tross for at han på slutten av livet ble pescetarianer, og dermed kuttet alt kjøtt bortsett fra fisk og skalldyr, fra sin egen diett.

Disse mathistoriene utnytter de ulike spisestedene som er valgt ut i prosjektet for å skape egenart og formidle kunnskap om Norges berømte maler.

– Stor verdi i å treffe kunstneren gjennom hans fysiske liv

Direktør i ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, kaller samarbeidet mellom stedene unikt, og mener det gir Munch-interesserte en anledning til å oppleve omgivelser som har inspirert til noen av verdens mest kjente kunstverk.

Henrichsen mener verdien av det systematiske samarbeidet sammen med bidraget fra sparebankstiftelsen, gjør det mulig å gjøre Munch-stedene mer tilgjengelige og attraktive for besøkende.

– For veldig mange, og også for meg, har det en stor verdi å treffe kunstneren gjennom hans fysiske liv, sier han.

Ledige stillinger – reiseliv