Det er planer om å bygge 1000 nye vannkraftverk i Norge i de neste fem årene.
En støtteordning til kraftutbygging skal hjelpe EU å bli mer klimavennlige, men vil være til stor skade for norsk natur.
I løpet av bare fem år skal Norge øke energiproduksjonen med ti prosent for å kunne forsyne EU med fornybar energi. Idag har vi ca. 1500 vannkraftverk i Norge, innen kort tid kan det komme 1000 nye. Grunnen til den økte kraftproduksjonen er at Norge skal hjelpe EU å bli mer uavhengig av fossile energikilder. Som virkemiddel har Norge og Sverige inngått et samarbeid om el-sertifikat. El-sertifikat er en støtteordning som sikrer produsenter av fornybar energi subsidier om de bygger nye kraftverk. For å få ta del i ordningen må kraftverket bygges innen 2020. Det har ført til en eksplosjon i søknader om vannkraftverk.
En av de som frykter den omfattande kraftverktutbyggingen er Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.
– Vi er svært skremt over det tallet, for nå foregår det en massiv nedbygging av de siste vassdragene våre, under dekke av at el-sertifikatordningen skal bli oppfylt, seier han til NRK Sogn og Fjordane.
– El-sertifikatordningen skal være en mekanisme for å bidra i klimakampen for å berge natur. Da kan vi ikke bygge ned og ødelegge den naturen vi faktisk skal bevare og sikre med den ordningen, seier Håpnes.
700 søknader om å få bygge vannkraftverk venter på behandling. 329 konsesjoner er allerede gitt til kraftverk der byggingen ikke er startet ennå.
Foto: Yngve Ask/VisitNorway.com